Zorgen om mindervaliden na 1 juni: 'Een medische noodsituatie'

Geplaatst: 20 mei 2020 om 16:29

Hoe moet dat nu met mindervaliden in de anderhalve meter samenleving? India Zandman van PVV Terneuzen maakt zich hier zorgen over. ‘Een medische noodsituatie’ noemt zij het. Ze wil weten wat de gemeente Terneuzen doet met meldingen van letterlijke en figuurlijke drempels die mensen met een beperking tegenkomen op het moment. En ze wil dat de gemeente luistert naar ervaringsdeskundigen; de mindervaliden zelf.
‘De afgelopen tijd hebben zorgwekkende berichten onze fractie bereikt’, schrijft Zandman aan het Terneuzens college, ‘meerdere mindervaliden maken zich ernstige zorgen over hun situatie na 1 juni. Zij ervaren informatievoorziening, begeleiding en steun vanuit de gemeente teleurstellend.’
De meest basale zaken kunnen vragen opwerpen, volgens Zandman, zoals bijvoorbeeld: Moet je met een scootmobiel of rolstoel toch een winkelmandje? Waar kun je als mantelzorger beschermingsmiddelen halen of je laten testen? Hoe kom ik de bus in? Hoe hou ik 1,5 meter afstand op school of op mijn werk? En voor mensen met autisme is het vaak verwarrend en overzichtelijk met alle nieuwe regels.

VN-verdrag
Zandman verwijst naar het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap: Hierin wordt gesproken over toegankelijkheid voor mensen met zowel een fysieke, psychische als verstandelijke beperking in bijvoorbeeld de openbare ruimte en gebouwen, verkeer en vervoer. Maar het betreft andere gebieden als werk, onderwijs, wonen, zorg en vrije tijdsbesteding. Bovendien wordt er in het VN-verdrag gesproken over risicovolle situaties en humanitaire noodsituaties: ook dan moet het welzijn van burgers met een handicap bewaakt worden. 

Niet over ons, maar met ons
‘Ik denk dat we wel kunnen stellen dat de huidige coronacrisis valt onder een humanitaire noodsituatie,’ aldus Zandman, ‘we mogen deze mensen niet oneindig lang opsluiten voor hun eigen veiligheid. We moeten hen juist betrekken in het traject naar versoepeling van de maatregelen, zodat ook zij weer veilig de straat op kunnen.’
Vanuit de Tweede Kamer kwam onlangs de oproep aan mensen met een handicap problemen die ze tegenkomen te melden bij hun gemeente, zodat daar vlot actie op kan worden ondernomen. Zandman: ‘Maar wat doet de gemeente Terneuzen hier nou eigenlijk mee?’ Daarom moeten volgens Zandman stichtingen rondom gehandicaptenbeleid uit onze regio uitgenodigd worden om mee te praten over de vaststelling van een transitieplan vanuit een intelligente lockdown, specifiek voor deze groep.
Ze dringt er bij de burgemeester van Terneuzen op aan om voor 1 juni om de tafel te gaan zitten met deze specifieke groep, onder het motto: Niet over ons, maar met ons. 

Door: Tineke Kerste GO-RTV

Extra aandacht voor dit onderwerp op vrijdagochtend 22 mei bij Hé goedemorgen op GO-FM of  luister naar een interview met India Zandman zaterdag 23 mei tijdens GO Actueel op GO-FM. 
Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • De Middagbreak. John Lindgreen donderdag 25 april '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen donderdag 25 april '24 • 12:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman donderdag 25 april '24 • 11:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman donderdag 25 april '24 • 10:00 uur
  • FF wat anders. Franklin Fremouw donderdag 25 april '24 • 09:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele donderdag 25 april '24 • 08:00 uur
Bekijk meer