• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Zo-lekker: 'Ons klantenbestand is verdubbeld'

Geplaatst: 26 maart 2020 om 08:11

Een van de mensen die het in deze tijd extra druk heeft, is Jos Ollebek: hij verzorgt de Tafeltje Dekje-maaltijden voor aan-z in de gemeente Terneuzen. Met zijn keuken Zo-Lekker kookt hij verse warme maaltijden die worden afgeleverd bij mensen die zelf niet kunnen koken. En daar zijn er nogal wat van bijgekomen de laatste tijd.
ZorgSaam en SVRZ hebben hun restaurants gesloten wegen de coronacrisis. 'Mensen die zichzelf nog te goed vonden om gebruik te maken van onze maaltijden, vielen ineens tussen de wal en het schip,' vertelt Ollebek aan GO, 'wij hebben nieuwe vrijwilligers aangetrokken en nieuwe routes opgezet, zodat deze mensen toch eten krijgen en dat zijn er nogal wat: vorige week hadden we nog zo’n 250 maaltijden te bereiden, nu zitten we op donderdagen al bijna op de 500.’

'Stel je voor: ik krijg corona of iemand anders uit het team krijgt het. Ook dan moeten de maaltijden gewoon doorgaan.' 

Beschermde werkomgeving
‘We kunnen het aan met het team, maar we hebben wel een plan van aanpak gemaakt voor het geval een van ons uitvalt,’ aldus Ollebek, ‘stel je voor: ik krijg corona, of iemand anders uit het team krijgt het. De maaltijden moeten ook dan gewoon doorgaan.’
Daarom heeft hij horecaondernemers uit de regio opgeroepen om bij te springen als dat nodig is. ‘Het gaat niet alleen om het koken zelf en het omgaan met de apparatuur, maar ook om de begeleiding van onze medewerkers.’
De meeste medewerkers die bij Zo-lekker werken, hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Statushouders, mensen die van de straat gehouden moeten worden, leerlingen vanuit het speciaal onderwijs, het is nogal een gemêleerd groepje.  ‘We leren hen groente schoon te maken, voor te bereiden, snijden en inpakken en dergelijke. Ze leren de hygiënecodes en we laten zien hoe er gekookt moet worden. Eventueel kunnen ze ervoor kiezen om verder het vak in te gaan in de vorm van een opleiding. Eigenlijk zijn we een soort beschermde werkomgeving. Mensen kunnen hier veilig iets betekenen voor de maatschappij.’

Doemscenario's
Om mensen hun verse warme maaltijd te garanderen, liggen er verschillende doemscenario’s klaar. Zo kan er in plaats van een tweekeuze menu gekozen worden voor bijvoorbeeld een menu per dag, er kan worden samengewerkt met bedrijven en in een uiterst noodgeval kunnen zelfs kant en klaarmaaltijden worden ingekocht. ‘Maar dat gaat me aan het hart hoor,’ aldus Ollebek, ‘dat gebeurt alleen als we helemaal plat komen te liggen.’

Ben je niet in staat om zelf te koken, dan kun je je aanmelden via het telefoonnummer: 0115-686109. (ma-wo-do en vr van 10.00 uur tot 13.00 uur) Of mail naar bestellingen@zo-lekker.eu. 
Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Elly's Platenkast zaterdag 04 april '20 • 23:00 uur
  • BOOOM!! zaterdag 04 april '20 • 19:00 uur
  • Studio 45 zaterdag 04 april '20 • 15:00 uur
  • Studio 45 zaterdag 04 april '20 • 14:00 uur
  • Het Hitsyndicaat zaterdag 04 april '20 • 13:00 uur
  • GO Actueel zaterdag 04 april '20 • 12:00 uur
Bekijk meer