Zeeuwse inwoners ervaren vaker discriminatie; Stijging van discriminatie bij LHBTI+ en politieke overtuigingen

Geplaatst: 13 september 2022 om 16:40
Onderzoeksbureau GfK Intomart heeft in opdracht van Anti Discriminatie Bureau Zeeland (ADB Zeeland) in juli-augustus 2022 onderzoek gedaan naar het Zeeuwse discriminatieklimaat. 1.342 Zeeuwen hebben deelgenomen aan het onderzoek. In vergelijking met 2009 ervaren Zeeuwse inwoners tegenwoordig vaker discriminatie.
 
Het onderzoek geeft inzicht in de ervaren discriminatie van Zeeuwen. Daarnaast is gekeken naar de naamsbekendheid van instituten die zich bezig houden met het bestrijden van discriminatie en naar de redenen om ervaren discriminatie wel of niet te melden. Met de resultaten van dit onderzoek kan ADB Zeeland zich nog gerichter inzetten om ervaren discriminatie in Zeeland tegen te gaan.  Het onderzoek is een herhaling van een vergelijkbaar onderzoek dat GfK heeft uitgevoerd in februari 2009.
 
In 2022 zegt 22% van de respondenten discriminerend behandeld te zijn; in 2009 was dat 18%. 
De ervaren discriminatie gaat in 2022 vaker over de grond geslacht of levensovertuiging / politieke overtuiging dan in 2009. Respondenten noemden hierbij als voorbeeld dat wanneer ze zich niet lieten vaccineren tegen het coronavirus, ze niet naar binnen mochten bij een horecagelegenheid. 
Cijfers van discriminatie ten opzichte van 2009

ADB Zeeland heeft sinds 2012 een lhbti-project, waarin samen met Regenbooggemeenten Goes en Middelburg wordt gewerkt aan de acceptatie van Zeeuwse lhbti+ personen. Er is in het onderzoek dan ook specifiek gekeken naar ervaren discriminatie door Zeeuwse lhbti+ mensen. Uit het onderzoek is gebleken dat mensen die zich rekenen tot de lhbti+ gemeenschap vaker discriminatie ervaren dan niet-lhbti+ers. 

23% van de lhbti+ respondenten is in het afgelopen jaar gediscrimineerd vanwege de seksuele voorkeur of genderidentiteit (tegenover 0% van de niet-lhbti+ -respondenten). 13% van de lhbti+ respondenten is in het afgelopen jaar gediscrimineerd vanwege kleding en/of uiterlijk. Bij niet-lhbti+-respondenten is dit voor 2% het geval. 12% van de lhbti+-respondenten is in het afgelopen jaar gediscrimineerd geweest vanwege handicap of chronische ziekte. Bij de niet-lhbti+-respondenten geldt dit voor 4%. 

De plaatsen en soorten van discriminatie

Uit het onderzoek is gebleken dat ervaren discriminatie vaker wordt gemeld dan in 2009. Zorgelijk blijft wel dat 80% van de Zeeuwen die discriminatie hebben ervaren, dit niet melden (tegenover 88% in 2009). Als belangrijkste reden voor het lage meldpercentage wordt genoemd dat melden niet helpt, en dat het tijd en moeite kost. Een respondent gaf bijvoorbeeld aan: “Het kost best wat tijd om het te melden, vaak weet je ook niet eens wie het zijn”. Respondenten gaven ook tips om de meldingsbereidheid te vergroten, zoals mensen anoniem laten melden en zorgen voor meer bekendheid van de meldpunten, bijvoorbeeld door mediacampagnes. 

In het onderzoek is op gemeenteniveau gekeken naar de ervaren discriminatie. Hieruit is gebleken dat de inwoners van Tholen de meeste discriminatie ervaren. 32% van de Thoolse inwoners gaf aan in het afgelopen jaar discriminerend behandeld te zijn geweest. In de gemeente Borsele is de ervaren discriminatie het laagst: 87% van de respondenten uit Borsele gaf aan niet discriminerend behandeld te zijn in het afgelopen jaar. 

- Dit is een bericht van WFM - 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Historische Hitlijsten John Westland vrijdag 19 april '24 • 22:00 uur
  • Piratenuurtje Jan van Rooy vrijdag 19 april '24 • 21:00 uur
  • Piratenuurtje Jan van Rooy vrijdag 19 april '24 • 20:00 uur
  • Goud van Oud Johan de Jong vrijdag 19 april '24 • 19:00 uur
  • Mark met een K vrijdag 19 april '24 • 18:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme vrijdag 19 april '24 • 17:00 uur
Bekijk meer