'Zeeuws-Vlaamse vlag mag niet vergeten worden'

Geplaatst: 21 juli 2020 om 16:30

Iedereen herkent hem wel: de Zeeuws-Vlaamse vlag met elementen van de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten erin, plus een leeuw als wapensymbool. De vlag mag volgens velen absoluut niet vergeten worden. Daarom is de stichting ‘De Zeeuws-Vlaamse Vlag’ vandaag ceremonieel ondergebracht bij de Stichting Cultureel Erfgoed Het Warenhuis in Axel.
We vinden onszelf te veel Zeeuws om Vlaming te zijn en teveel Vlaming om Zeeuw te zijn. Wethouder Frank van Hulle benadrukte tijdens de overdracht de samenwerking tussen de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten: 'Ik voel mezelf in eerste plaats Zeeuws-Vlaming.'
In 2008 is de vlag ontworpen door Dingeman de Koning in opdracht van de stichting ‘De Zeeuws-Vlaamse Vlag’. Bestuursleden van de stichting raken inmiddels al behoorlijk op leeftijd en maakten onlangs kenbaar uit de stichting te willen stappen. Maar één ding was zeker: Onze eigen Zeeuws-Vlaamse vlag moest wel blijven bestaan, evenals de herdenking van de opname van Zeeuws-Vlaanderen bij het Koninkrijk der Nederlanden.  

Doel van de vlag
De stichting 'De Zeeuws-Vlaamse vlag' is opgericht na de laatste gemeentelijke herindeling om het unieke karakter van Zeeuws-Vlaanderen te onderstrepen met een eigen vlag voor de regio. Die vlag kwam er in 2008 en is bedoeld voor iedereen die Zeeuws-Vlaanderen een warm hart toedraagt. Ze wordt speciaal gehesen op of rond 20 juli en dat is niet voor niets: Op 20 juli 1814 berichtte de Staatscourant dat Zeeuws-Vlaanderen als landsdeel was opgenomen in het Koninkrijk der Nederlanden en deel uitmaakt van de Provincie Zeeland.
De actuele betekenis van de vlag ligt in het feit dat Zeeuws-Vlaanderen als grensgebied tussen Nederland en Vlaanderen model staat voor vrede en samenwerking. De officiële vlag is vanaf nu in diverse maten verkrijgbaar in Museum Het Warenhuis te Axel.

Door: Tineke Kerste GO-RTV

Uitleg symbolen
De vlag verbeeldt de eenheid van het gebied van de gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen, gelegen tussen de Westerschelde en de Rijksgrens met België. Dit gebied heeft een veelbewogen geschiedenis met een Vlaams verleden vanaf de vroege middeleeuwen tot in de 16e-eeuw en een Nederlandse geschiedenis vanaf de Tachtigjarige Oorlog tot op de dag van vandaag.
De vlag is horizontaal gedeeld in 7 banen. De rode banen zijn ontleend aan de gemeentevlag van Sluis, de blauwe aan die van Terneuzen en de gele baan aan de vlag van Hulst. De blauwe banen staan symbool voor de Noordzee, het Zwin en de Westerschelde. Het rood-wit-blauw van de Nederlandse en het geel-zwart van de Belgische vlag spreken voor zich.
De jonge, krachtige, potente Zeeuws-Vlaamse leeuw is geïnspireerd op de wapenschilden van zijn oude Vlaamse en Hulster familieleden.
 
Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman vrijdag 19 april '24 • 10:00 uur
  • FF wat anders. Franklin Fremouw vrijdag 19 april '24 • 09:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele vrijdag 19 april '24 • 08:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele vrijdag 19 april '24 • 07:00 uur
  • Hitsyndicaat. Johan Sponselee donderdag 18 april '24 • 20:00 uur
  • Hitsyndicaat. Johan Sponselee donderdag 18 april '24 • 19:00 uur
Bekijk meer