Windmolens op zee: "Net zo gevaarlijk als PFAS"

Geplaatst: 9 juni 2022 om 11:47

Windmolens en zonnepanelen kunnen nooit voorzien in onze energiebehoefte. Dat zegt ingenieur Ap Cloosterman in een emotioneel betoog dat is verstuurd aan vele gemeenten in Nederland. Hij waarschuwt voor de nadelige gevolgen van de energie-opwekkers, en omschrijft windmolens zelfs als ‘sluipmoordenaars’.

De 85-jarige Ap Cloosterman uit Barneveld voert al jaren een felle strijd tegen voorstanders van windmolens en zonnepanelen. Hij ziet beide vormen van het opwekken van energie als zinloos. “Ze leveren maar een fractie op van onze behoefte, en windmolens brengen grote gevaren voor de gezondheid.” Daarbij maakt het volgens de ingenieur niet uit of ze op land of op zee geplaatst worden. “Of het nou gaat om het geluid, straling of de slagschaduw, niemand wil zo’n ding in de buurt. Als je ze op zee plaatst krijgt je te maken met allerlei stoffen die in het water belanden.” Dat kan voor Zeeland net zo’n groot probleem zijn als PFAS, vindt Cloosterman. “Windmolens op zee worden beschermd met zink, dit lost na verloop van tijd op, en belandt in het water. Niemand heeft ooit onderzocht wat daarvan de gevolgen zijn.”

"Drie kerncentrales leveren net zoveel energie als wanneer je de halve provincie Zeeland vol zet met zonnepanelen."

Geen politiek draagvlak
In Terneuzen is de politiek over het algemeen vrij duidelijk als het gaat om het plaatsen van windmolens. Zo zijn er de afgelopen jaren al plannen geweest voor windturbines op de Axelse Vlakte, in de Paulinapolder en bij Sas van Gent. Tot een meerderheid kwam het echter nooit. Paula Stoker (Terneuzen Sterk) vindt de voordelen simpelweg niet opwegen tegen de nadelen: “Ik kan me niet voorstellen dat de energie die ze opwekken dat allemaal waard is.” Verantwoordelijk wethouder in Terneuzen, Frank van Hulle, heeft ook al aangegeven geen politiek draagvlak te zien: “En dat zie ik ook niet zo snel veranderen.”

De halve provincie Zeeland
De oplossing ligt wellicht bij kernenergie, vindt Cloosterman: “In het regeerakkoord is de belofte gedaan voor het plaatsen van nieuwe kerncentrales, maar inmiddels hoor je niemand meer over kernenergie.” Voor het behouden van bestaande natuur hebben kerncentrales een groot voordeel ten opzichte van zon en wind. “Er is veel minder ruimte voor nodig.” Een rekensom die het kabinet heeft gemaakt levert de volgende conclusie op: “Drie centrales produceren net zoveel als 240 vierkante kilometer aan zonnepanelen. Of 1400 vierkante kilometer zonnepanelen, ongeveer de halve provincie Zeeland.”

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • De Middagbreak. John Lindgreen dinsdag 23 april '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen dinsdag 23 april '24 • 12:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman dinsdag 23 april '24 • 11:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman dinsdag 23 april '24 • 10:00 uur
  • FF wat anders. Franklin Fremouw dinsdag 23 april '24 • 09:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele dinsdag 23 april '24 • 08:00 uur
Bekijk meer