• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Waarom zo weinig kinderen naar Zomerschool Terneuzen?

Geplaatst: 8 augustus 2019 om 16:39

Klopt het dat kinderen zijn uitgesloten van de Zomerschool Terneuzen en waarom dan? Er is plaats voor 60 kinderen op de Zomerschool, maar er waren dit jaar maar 44 leerlingen. Laszlo van de Voorde van PvdA Terneuzen vraagt dit aan het college van B en W.
‘Ik ben verbaasd over het bericht,’ geeft Van de Voorde aan, ‘de Zomerschool is specifiek gericht op leerlingen in het reguliere basisonderwijs die ontwikkelingsachterstanden hebben of onderpresteren op het gebied van lezen, taal en rekenen. Hiermee probeert men tijdens de zomervakantie een terugval te voorkomen bij een groep die dat nodig heeft. Nu blijkt dat een aantal kinderen dat nog niet goed Nederlands kan, niet deel mag nemen aan de Zomerschool.'

'Er was de laatste jaren een wachtlijst. Waarom waren er dan nu maar 44 kinderen?'

Sebastian van Hijfte, directeur van de Zomerschool in Terneuzen, gaf eerder al aan bij GO dat er plaats is voor rond de 60 leerlingen, verdeeld over 4 groepen van 12 tot 16 kinderen. Deze zomer waren er slechts 3 groepen met in totaal 44 leerlingen, allemaal afkomstig uit de gemeente Terneuzen. Kinderen die een jaar mee hebben gedaan, mogen zich het volgende jaar ook inschrijven.
Van de Voorde: ‘Er was de afgelopen jaren sprake van een wachtlijst. Waarom zijn er nu dan maar 44 kinderen naar de zomerschool gegaan? Ik heb vernomen dat kinderen die korter dan een jaar in Nederland verblijven, dit jaar voor het eerst niet naar de Zomerschool konden. Hun ouders, die door de reguliere school werden gevraagd hun kind op te geven, kregen in de laatste schoolweek te horen dat hun kinderen uitgesloten waren van deelname: zij zouden niet in het programma passen. Ik vind dat vreemd. Het lesprogramma gaat toch uit van de behoeften van de leerling?’

              

Toelatingscriteria
Van de Voorde vraagt uitleg aan het college van B en W: Klopt het dat de toelatingscriteria voor de zomerschool zijn veranderd en waarom worden kinderen die Nederlands als tweede taal hebben hiervan uitgesloten? Kunnen de doelen en doelgroepen en de opzet van de Zomerschool duidelijk worden vastgelegd en komt er na 5 jaar Zomerschool een evaluatie? Zijn vragen heeft hij schriftelijk ingeleverd. Na de vakantieperiode zal het college hierop antwoorden.

Medewerkers van de Zomerschool zelf waren op dit moment niet bereikbaar om uitleg te geven. Zij zijn allemaal aan het genieten van een (welverdiende) vakantie, nu de Zomerschool 2019 weer gesloten is. 

Bekijk het interview van een paar weken geleden met directeur van de Zomerschool Sebastiaan Van Hijfte hier

De Zomerschool is een initiatief van de gemeente Terneuzen, Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen en de schoolbesturen Perspecto en PROBAZ. Leerlingen die daarvoor uitgenodigd worden (groep 4 tot en met 7) kunnen drie weken lang naar school: ouders zijn hier nauw bij betrokken en het leren omvat niet alleen de basisvakken lezen, taal en rekenen, maar ook leren met hart, hoofd en handen door middel van uitstapjes en groepsactiviteiten.

 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Alles Uit, Radio Aan woensdag 11 december '19 • 23:00 uur
  • Martijn's Department woensdag 11 december '19 • 20:00 uur
  • Martijn's Department woensdag 11 december '19 • 19:00 uur
  • Onderweg woensdag 11 december '19 • 17:00 uur
  • Onderweg woensdag 11 december '19 • 16:00 uur
  • John In De Middag.. woensdag 11 december '19 • 15:00 uur
Bekijk meer