• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

[VIDEO] Voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland over Coronacrisis

Geplaatst: 21 maart 2020 om 13:17

Jan Lonink, Burgemeester van Terneuzen en Voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland over de stand van zaken rondom de Coronacrisis in Zeeland op zaterdag 21 maart 11.00 uur.video

Jan Lonink: 'Zorgcapaciteit hoofdzorg van VRZ'

Zorgcapaciteit, en met name het aantal IC-plaatsen, is een hoofdzorg van Jan Lonink als Voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland. Hij zei dat zaterdagochtend, 21 maart, tegen GO.
In tegenstelling tot Brabant, waar de grens bereikt lijkt en IC-patienten worden overgebracht naar andere ziekenhuizen in Nederland, zit Zeeland nog niet aan die grens. Het is echter wel zo, aldus Lonink, dat Zeeland weinig intensive care heeft, en als uitwijkmogelijkheid het Erasmus in Rotterdam heeft of het UZ in Gent.
Het Erasmus neemt nu al patiënten op uit Brabant, en hoe dat met België zit, is vanwege de lockdown in dat land, nog onduidelijk.

Anticiperen
Overigens komen er geen Brabantse patiënten naar Zeeland. De ziekenhuizen in Zeeland kijken in ieder geval vooruit en probeert te anticiperen op te verwachten patiëntenaantallen. Er komen vooralsnog geen opvangvoorzieningen buitenom de ziekenhuizen in Zeeland. De betrokken instanties hebben dagelijks overleg over de situatie.

Toeristen
Lonink roept toeristen op om niet naar onze provincie te komen. Om besmetting te voorkomen, maar ook om overbelasting van het zorgapparaat te voorkomen. De aankomende paasvakanties baart dan ook nu al grote zorg.

Hamsteren
Het hamstergedrag van veel mensen keurt Lonink af. Het volstrekt onnodig, laat hij nogmaals weten. Soms levert het ook animositeit op, bijvoorbeeld jegens Belgen. Dat moeten we niet hebben, vindt Lonink. Hij verwacht dan ook dat de Lockdown in België ook de stroom van kooptoeristen danig zal verminderen.

Laatdunkend
De uitlating van burgemeester Lippens Van Knokke, die zich laatdunkend uitliet over Nederlanders, vindt hij onverantwoordelijk en ongepast. Er is ook direct daarna contact geweest vanuit de VRZ met bijvoorbeeld het ziekenhuis in Knokke. Dat gaf duidelijk aan dat patiënten welkom zijn in Knokke.

Impact
De situatie gaat nog wel een tijdje duren, denkt Lonink, en dat zal ook zijn impact hebben op het sociale leven. Mensen kunnen op een gelegen moment bijvoorbeeld verveeld raken. Dat gebeurt al met groepen jongeren in grote steden, en ook in Middelburg en Goes. Jongeren klonteren samen, en dat is nou juist niet de bedoeling.

Veiligheidsregio
Het bed van Lonink staat deze dagen, bij wijze van spreken, in Middelburg. Waar hij als Voorzitter van de VRZ dagelijks communiceert met het Rijk en andere gemeenten over de genomen en te nemen maatregelen. Extra druk op de werkzaamheden geeft het communicatieverkeer via apps en telefoon. Vooral vanuit de zorg en het bedrijfsleven, waar veel ongerustheid heerst. Binnen het Zeeuwse team zijn dan ook de taken opgesplitst richting economie, zorg, toerisme. Er zijn maatregelen vanuit het Rijk genomen, maar die moeten nog wel geïmplementeerd worden. Op korte termijn is voorzien in het liquiditeitsprobleem, maar op lange termijn speelt het continuïteitsprobleem. Gaan er bedrijven failliet? Worden er mensen ontslagen? De gemeenten zullen mensen die in nood komen bijspringen, bijvoorbeeld middels de bijstand.

Bang
Een angst die ook Lonink ook bezig houdt is de mogelijkheid dat de ziekte toeslaat onder de hulpverleners en mensen die de regelingen moeten uitvoeren.
Net zoals de meeste mensen is Lonink zelf ook een beetje bang. Voor zichzelf, en zijn omgeving, maar daarnaast is hij zeker ook hoopvol. Over de gezamenlijke onderzoeken naar een medicijn, en naar testen waarmee er snel geconstateerd kan worden of iemand het virus gehad heeft.
Vooruitkijkend geeft Lonink aan dat het duidelijk is dat het nog wel enige tijd zal duren, dat de piek nog moet komen, maar dat mensen moed moeten houden, creatief moeten blijven en solidair met elkaar zijn: 'Neem de richtlijnen serieus en gebruik je gezond verstand, dat is het beste advies dat de burgers momenteel tot zich kunnen nemen.' 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Het Hitsyndicaat zondag 29 maart '20 • 13:00 uur
  • The Oldies Project zondag 29 maart '20 • 12:00 uur
  • The Message zondag 29 maart '20 • 08:00 uur
  • Elly's Platenkast zaterdag 28 maart '20 • 23:00 uur
  • BOOOM!! zaterdag 28 maart '20 • 19:00 uur
  • Studio 45 zaterdag 28 maart '20 • 15:00 uur
Bekijk meer