• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Trots op Zeeuws-Vlaanderen: Schrijfster Annelies Kok

Geplaatst: 26 oktober 2020 om 09:15
Introductie van een schrijfster…
Annelies Kok woonde van haar zesde tot achttiende jaar in Sas van Gent, waar haar vader en de opa van Bregje van den Braak (Be the Spark communicatie & consultancy uit Axel) van ongeveer 1967 tot 1977 directeur van de glasfabriek was. De man van Annelies Kok is in Axel geboren en haar overleden broer was de oprichter van Fysiotherapiepraktijk Kok. Ze heeft nog een broer in Axel wonen en een andere broer komt graag in Axel zweefvliegen. Annelies ging in Sas van Gent naar de Prins Frederik Hendrikschool en volgde later het Petrus Hondius Lyceum in Terneuzen. Ze studeerde voor fysiotherapeut en woont inmiddels ruim 35 jaar in Drenthe. Na haar carrière als fysiotherapeut is zij begonnen met het auteurschap.

Debuutroman…
In 2017 kwam haar eerste boek uit, “White man, niet doen!”. Deze debuutroman gaat over twee blanke vrouwen die het moeilijk vinden om zich aan de Nigeriaanse samenleving aan te passen. In de jaren tachtig woonden Annelies Kok en haar echtgenoot een periode in Port Harcourt in Nigeria, waar haar man voor Shell werkte. Omdat Annelies dokter Harskamp van een gezamenlijk verleden in Nigeria kende heeft zij hem na de boekpresentatie in Leiden een exemplaar uitgereikt.
 
 
Luister aanstaande zaterdag tussen 11 en 13 uur naar een interview met Annelies tijdens GO Actueel op GO-FM.

 

Onlangs verschenen tweede boek…
Annelies Kok is geïntrigeerd door hoe traumatische gebeurtenissen in iemands leven kunnen doorwerken en een impact kunnen hebben op volgende generaties. Ze hoorde per toeval een schokkend familieverhaal dat haar aandacht trok. Haar tweede boek, “Verborgen erfenissen”, is op dit waargebeurde verhaal gebaseerd. Samen met de hoofdpersoon Anne deed ze o.a. onderzoek in archieven om documenten van Annes ouders te vinden. Zo vonden zij strafdossiers over het NSB verleden van de vader van Anne. Er zijn stukken uit brieven en delen van archiefstukken in het boek opgenomen. “Verborgen erfenissen” gaat over een fervent aanhangster van Adolf Hitler in Nazi-Duitsland, een mislukt huwelijk tussen haar dochter en een Nederlandse NSB’er en de gevolgen hiervan voor hun in het laatste oorlogsjaar geboren kind Anne. De schrijftocht was een heftige, maar ondanks dat heeft Anne de toestemming voor het optekenen van haar verhaal nooit ingetrokken. Onlangs ontving Anne tijdens de boekpresentatie het eerste exemplaar uit handen van Annelies Kok.

Vrijwilligster bij herinneringscentrum kamp Westerbork…
Annelies Kok schrijft voor de Historische Vereniging van Westerbork en is vrijwilligster voor het Herinneringscentrum kamp Westerbork. Ze stelt samen met andere vrijwilligers portretten samen voor de website Westerborkportretten, die te vinden zijn op: westerborkportretten.nl. De bedoeling hiervan is om het persoonlijke verhaal van oorlogsslachtoffers te achterhalen en op te schrijven. Op deze manier krijgen deze op traumatische wijze overleden personen toch nog een gezicht en wordt hun verhaal bewaard voor de toekomst. Als een bijzondere nagedachtenis aan deze oorlogsslachtoffers en een liefdevol gebaar naar de nog in leven zijnde nabestaanden.

Het boek “Verborgen erfenissen” is via alle boekwinkels verkrijgbaar. Schrijfster Annelies Kok is bereikbaar via annelies.kok@outlook.com en/of via Facebook.
 
GO-RTV plaatst af en toe portretten die op Trots op Zeeuws-Vlaanderen en Trots op Axel staan:  Initiatiefnemer Rosette de Schaap: 'Zeeuws-Vlaanderen heeft zo veel leuks en moois te bieden aan bedrijven, clubs, kunst, ambachten, activiteiten en meer, dat willen wij op Trots op Zeeuws-Vlaanderen laten zien. Wij doen dit met veel enthousiasme omdat we het leuk vinden vanuit onze optiekzaak in de Zeestraat 2 van Axel. Wij brengen hiervoor geen kosten in rekening, wij doen dit alles voor een glimlach. Zou je dit ook willen of heb je een tip voor ons, meld je dan bij ons via een persoonlijk bericht, e-mail of telefoontje op 0115-531080.'
Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Onderweg donderdag 03 december '20 • 17:00 uur
  • Onderweg donderdag 03 december '20 • 16:00 uur
  • Steven om twee... donderdag 03 december '20 • 14:00 uur
  • De Middagbreak donderdag 03 december '20 • 13:00 uur
  • De Middagbreak donderdag 03 december '20 • 12:00 uur
  • Hé goedemorgen donderdag 03 december '20 • 09:00 uur
Bekijk meer