• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Trots op Zeeuws-Vlaanderen: doktersassistente Alieke Jongepier uit Axel

Geplaatst: 25 januari 2021 om 13:00
Interesse in de medische wereld…
Alieke Jongepier is een geboren en getogen Axelse, ze woont nog altijd graag in Axel. Voor de liefde was er ook geen reden om uit Axel te vertrekken want haar man komt uit Schapenbout en haar familie en vrienden wonen bij haar in de buurt. Ze ging in Terneuzen naar de middelbare school en behaalde haar diploma kraamverzorgende en verzorgende Individuele Gezondheidszorg (IG). Hierna kreeg ze haar eerste baan in de Vurssche aangeboden. Ze heeft daar met veel plezier gewerkt maar de onregelmatige diensten/nachten bleken niet bij haar te passen. Ze ging zich verder oriënteren in de medische wereld, want daar ligt haar interesse.
 
Een passie voor een afwisselende baan…
Op een dag bood haar huisarts dr. Hoefman uit Axel haar de kans een dag met hem mee te lopen in zijn praktijk. Er kwam toen net een plekje in zijn huisartsenpraktijk vrij en ongeveer tien jaar geleden maakte Alieke een begin met deze nieuwe carrière. Naast deze baan rondde Alieke de opleiding doktersassistente succesvol af. Ze had een fijne start bij deze kleine knusse huisartsenpraktijk, maar het werd tijd voor uitbreiding. Een paar jaar geleden is de praktijk van dokter Hoefman samen gegaan met de andere huisartsenpraktijken van Axel en verhuisde naar een splinternieuw centrum. Alieke ging van een paar collega’s toen naar ongeveer vijfendertig collega’s nu. De vroegere praktijk met al z’n charmes en gezelligheid heeft zich verruild voor een andere vorm van gezelligheid met collega’s. Alieke voelt zich thuis in de nieuwe drukke praktijk waar ze meer verantwoordelijkheid als doktersassistente gekregen heeft. Ze neemt steeds meer taken over om de huisarts te ontlasten, aangevuld met nieuwe taken en het volgen van cursussen. Dit maakt het voor haar uitdagend en zeer afwisselend.

Een doktersassistente in corona tijd…
De corona crisis heeft veel voor Aliekes dagelijkse werkzaamheden veranderd. Zo kunnen ze momenteel in de praktijk bepaalde handelingen niet uitvoeren omdat deze enkel geschikt zijn voor een speciaal in het leven geroepen coronaspreekuur. Een nieuwe taak is dat Alieke en haar collega’s nu moeten doorvragen en helpen voorkomen dat iemand met coronagerelateerde klachten naar het gewone spreekuur komt. Ook krijgen ze meer telefoontjes dan anders te verwerken omdat mensen coronagerelateerde vragen hebben en onrust voelen. Ze proberen deze vragen zoveel mogelijk te beantwoorden en/of de onrust weg te nemen, ook al zijn veel vragen bestemd voor de GGD.
Ze hebben nog geen volledig zicht op hoe het met de komende vaccinatieperiode zal gaan verlopen. De praktijk spontaan binnenlopen kan nu niet en evenmin kan je jouw partner meenemen naar een consult bij de huisarts. Lieke en haar collega’s hebben momenteel tevens de taak om aan mensen te vragen de praktijk te verlaten en/of de praktijk te bellen. De achterliggende gedachte is uiteraard ieders veiligheid en om besmetting te voorkomen. Het valt haar zwaar streng te moeten optreden. De huisartsen draaien een speciaal coronaspreekuur voor mensen die medische hulp nodig hebben met coronagerelateerde klachten. Dit betreft een pittig spreekuur, waarbij de arts in pak werkt wat het erg warm en lastig maakt.

Een dankjewel…
De eerste lockdown leidde tot een tekort aan beschermingsmiddelen zoals handschoenen, mondkapjes enz. Veel bedrijven en particulieren kwamen een bijdrage brengen, dat was zeer bemoedigend. Nu, tijdens de tweede lockdown is er geen tekort meer aan beschermingsmiddelen, maar er zijn helaas wel meer besmettingen in Axel. Voor nu is het in de praktijk onder controle, Alieke hoopt dat we dit met elkaar zo kunnen houden.
 
GO-RTV plaatst af en toe portretten die op Trots op Zeeuws-Vlaanderen en Trots op Axel staan:  Initiatiefnemer Rosette de Schaap: 'Zeeuws-Vlaanderen heeft zo veel leuks en moois te bieden aan bedrijven, clubs, kunst, ambachten, activiteiten en meer, dat willen wij op Trots op Zeeuws-Vlaanderen laten zien. Wij doen dit met veel enthousiasme omdat we het leuk vinden vanuit onze optiekzaak in de Zeestraat 2 van Axel. Wij brengen hiervoor geen kosten in rekening, wij doen dit alles voor een glimlach. Zou je dit ook willen of heb je een tip voor ons, meld je dan bij ons via een persoonlijk bericht, e-mail of telefoontje op 0115-531080.'
Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Alles Uit, Radio Aan vrijdag 26 februari '21 • 23:00 uur
  • Weekend Dré vrijdag 26 februari '21 • 19:00 uur
  • Weekend Dré vrijdag 26 februari '21 • 18:00 uur
  • Onderweg vrijdag 26 februari '21 • 17:00 uur
  • Onderweg vrijdag 26 februari '21 • 16:00 uur
  • De Middagbreak vrijdag 26 februari '21 • 13:00 uur
Bekijk meer