• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Terneuzen vordert dwangsom Marina Beach in

Geplaatst: 28 januari 2022 om 15:00

De gemeente Terneuzen gaat over tot het invorderen van de dwangsom van €100.000 bij Oostappen Groep B.V. voor het huisvesten van arbeidsmigranten op Marina Beach. Daarnaast is een dwangsom van nog eens €200.000 euro opgelegd bij een volgende overtreding. Om deze tweede dwangsom te voorkomen, moeten alle arbeidsmigranten binnen drie maanden van het park af zijn.

“Van de eerste dwangsom hebben ze klaarblijkelijk niet geleerd, dus we leggen een nieuwe dwangsom op van 200.000 als ze het nog een keer doen.”

De gemeente Terneuzen legde al in 2018 de dwangsom van €100.000 neer bij de Oostappen Groep. Dat deze nu pas wordt ingevorderd is het gevolg van extra controles op het park. “Destijds is de Oostappen Groep erin geslaagd om binnen de termijn van drie maanden alle arbeidsmigranten elders onder te brengen. Bij nieuwe controles in 2021 troffen wij echter weer arbeidsmigranten aan”, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Door deze herhaling van zetten heeft de gemeente besloten er direct een tweede dwangsom aan toe te voegen. “Van de eerste hebben ze klaarblijkelijk niet geleerd, dus we leggen een nieuwe dwangsom op van 200.000 als ze het nog een keer doen.”

De dwangsommen houden hier echter nog niet op. Aan Oostappen Vakantiepark Marina Beach B.V. en aan Braakmaneiland Projectontwikkeling B.V. heeft de gemeente een dwangsom opgelegd van €150.000. De reden hiervoor is dat zij personen permanent huisvesten op het vakantiepark terwijl dit op dit park niet mag.

Permanente bewoners
De eerdergenoemde controles in 2021, die op 1 juli en 20 oktober plaatsvonden, waren op meer gericht dan alleen arbeidsmigranten. Ook andere vaste bewoners van het park moesten vertrekken. “Het permanent verblijven op het vakantiepark is in strijd met het bestemmingsplan”, benadrukt wethouder Frank van Hulle. Met deze groep mensen probeert de gemeente de beste oplossing te vinden: “Wij bieden ondersteuning bij de zoektocht naar nieuwe woonruimte.” Slechts een deel van de vaste bewoners maakt hier gebruik van. “Het is wel tweerichtingsverkeer”, aldus Van Hulle. “Dat betekent dat je allebei moeite moet doen om eruit te komen.”

De situatie op Marina Beach in cijfers:
Bij de controles in 2021 zijn 73 mensen aangewezen als ‘permanente bewoner’.
33 zijn inmiddels ergens anders woonachtig
9 zijn door de gemeente onterecht als vaste bewoners bestempeld (woordvoerder gemeente: “Daarbij moet je denken aan binnenvaartschippers die wel staan ingeschreven op het park, maar daar niet langer dan een aantal weken wonen.”)
12 keer is een last onder dwangsom opgelegd aan mensen die nog altijd op het park wonen. Deze groep heeft 6 maanden de tijd om te vertrekken, of er wordt een dwangsom van €25.000 ingevorderd.
4 keer is een voornemen last onder dwangsom aangekondigd. Zij kunnen daarop een zienswijze indienen. Dit betekent dat ze kunnen aangeven of de geconstateerde overtreding volgens hen juist is of niet.
15 mensen staan wél ingeschreven op het park, maar zijn er tot nu toe nooit aangetroffen. Naar deze groep wordt onderzoek gedaan. Zij zullen binnen drie maanden worden uitgeschreven mocht er geen nadere informatie gevonden worden. 

 

Lees ook: 

www.go-rtv.nl/opnieuw-controles-bij-marina-beach

www.go-rtv.nl/coulance-voor-permanente-bewoners-marina-beach

www.go-rtv.nl/recreatiepark-marina-beach-bij-grootscheepse-controle-betrapt-op-overtredingen

www.go-rtv.nl/dwangsom-voor-marina-beach-vanwege-arbeidsmigranten

 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • WeekendDre zondag 22 mei '22 • 13:00 uur
  • WeekendDre zondag 22 mei '22 • 12:00 uur
  • Alfred Blokhuizen zondag 22 mei '22 • 11:00 uur
  • Alfred Blokhuizen zondag 22 mei '22 • 10:00 uur
  • Elly's Platenkast zaterdag 21 mei '22 • 23:00 uur
  • WeekendMix zaterdag 21 mei '22 • 21:00 uur
Bekijk meer