• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Stadsomroeper Middelburg ingezet om toeristen op corona maatregelen te wijzen

Geplaatst: 31 juli 2020 om 07:47

Rinie Vaane, Stadsomroeper Middelburg heeft weer 'echte' taak gekregen van Gemeente Middelburg. 

Sedert enige jaren is Rinie Vaane de Stadsomroeper van Middelburg. In lang vervlogen tijden toen er nog geen kranten waren, geen tv, radio of andere media voorzieningen was het volk en zeker de 'ongeletterden' aangewezen op de Stadsomroeper die het nieuws in de rondte bracht en met mededelingen van het stadsbestuur kwam. In de loop der tijden is dit beroep nagenoeg uit het stadsbeeld verdwenen. Nederland telt nog een 35 tal georganiseerde Stads- Dorps- en Kernomroepers en er zijn nog een aantal niet aangesloten omroepers, maar dat is alles wat er nog over is, terwijl vroeger ieder dorp en stad er één hadden.

EVSDON, concoursen, speciale gelegenheden en internationale banden. 

Die georganiseerde omroepers zijn verenigd in de EVSDON, de Eerste Vereniging van Stads- en Dorps Omroepers Nederland, waar Rinie lid van is. Rinie: "Zeeland is sowieso goed vertegenwoordigd in de EVSDON, met 5 leden, Bas Bovendeur uit Sluis, Jan Rubbens uit Hulst, Wim de Smit uit Nisse, ook wel Gemeente Borsele en Marco van Avermaete uit Philippine, ja en ik dan uit Middelburg. Hahaha. Wim en Marco zitten bovendien in het bestuur en Marco is de presentator tijdens onze concoursen". Bereidwillig legt hij uit wat dat zijn: Concoursen dat zijn eigenlijk onze wedstrijden, maar wij gaan allemaal zo goed met elkaar om, het is één grote vriendenclub dat concoursen beter klinkt als wedstrijden. Wim en Marco hebben in het verleden wel wedstrijden gewonnen en in 2017 is Marco op een 3e plaats geeindigd in het Nederlands Kampioenschap, een optelling van alle resultaten in concoursen in één jaar. Buiten deze concoursen treden omroepers vooral op tijdens speciale gelegenheden, waar zij ingezet worden om aandacht en stilte te vragen. Hierbij moet je denken aan officiele gelegenheden, historische bijeenkomsten, middeleeuwse spektakels, reuzenoptochten en nog veel meer dingen. De laatste jaren richt de EVSDON zich ook op internationale samenwerking.

Duitsland, Engeland, Amerika/Canada en onze zuiderburen.

Eenmaal op zijn praatstoel gaat Rinie voort. We hebben altijd al een goede band met de Belgen en de laatste jaren is daar Duitsland bijgekomen. Vorig jaar waren de leden van de EVSDON uitgenodigd op de Open Duitse Kampioenschappen waar Rinie niet bij kon zijn: Ja het is een hobby, dus we moeten ook nog iets doen om brood op de plank te krijgen, dus je kunt niet altijd overal aan mee doen helaas. 

Nu in Middelburg mocht hij zijn boodschap over de corona maatregelen in 3 talen verkondigen hierover wilde hij nog kwijt: In Middelburg zijn er natuurlijk veel toeristen en niet iedereen spreekt Nederlands. Vandaar dat ik het ook in het Duits en Engels verkondig, dan kan iedereen zo'n beetje het toch wel verstaan. Wim en Marco zijn al een aantal keer in het buitenland geweest op concoursen, dus die hebben me nog wat tips gegeven en het werkt, de mensen blijven staan en luisteren naar wat ik te zeggen heb.

Tand des tijds, oubollig. 

Tot slot hebben we aan Rinie gevraagd of het nog wel van deze tijd is, het ambt van Stadsomroeper, of het niet wat oubollig is. Rinie is hierin heel stellig: Je kunt de maatregelen wel op een groot bord plaatsen, maar hoeveel mensen gaan dat lezen? Het is juist de combinatie tussen een visueel gebeuren en de audio en dat vertegenwoordig ik in één persoon. De Omroeper heeft de tand des tijds doorstaan, door zich aan te passen. Geboorte's, trouwpartijen en overledenen worden niet meer door de omroeper aangekondigd, maar hij wordt gericht en specifiek ingezet. Wat het oubollige betreft dat lacht hij weg: Tsja, Middelburg is een echte monumentenstad met meer dan 1100 monumenten. Wat zou Middelburg zonder zijn. Je kunt je geschiedenis niet wegdenken of vergeten, en als sommige mensen dat dan oubollig vinden, dat mag net zoals iemand nieuwe dingen te modern mag vinden.

En daar ging Rinie weer, de volgende groep mensen op de hoogte brengen van de corona maatregelen in Middelburg, anno 2020...

 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Onderweg maandag 25 januari '21 • 17:00 uur
  • Onderweg maandag 25 januari '21 • 16:00 uur
  • Steven om twee... maandag 25 januari '21 • 14:00 uur
  • De Middagbreak maandag 25 januari '21 • 13:00 uur
  • De Middagbreak maandag 25 januari '21 • 12:00 uur
  • Hé goedemorgen maandag 25 januari '21 • 09:00 uur
Bekijk meer