• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Oranjekwartier tikt 65 jaar aan

Geplaatst: 16 januari 2023 om 10:36

Speeltuin Oranjekwartier in Terneuzen krijgt een nieuwe website. Nog even wachten tot we weer lekker buiten kunnen spelen, want er moeten nog een aantal dingen aangepakt worden in de speeltuin. Er staan weer leuke en nieuwe activiteiten op de planning. En de speeltuin heeft bijna een behoorlijke leeftijd aangetikt, namelijk 65 jaar.
Secretaris Ronald Roelands is nog hard bezig met het maken van de nieuwe website. “De website van de speeltuin draait op een verouderde CMS en moest worden geüpdatet. Dat kost even tijd, omdat ik een aantal zaken zelf moet ontwerpen, zoals de boekingsformulieren voor het huren van de speeltuin en zaal, de mogelijkheid tot inschrijven voor activiteiten enzovoorts,” vertelt Ronald Roelands. De secretaris hoopt in februari de nieuwe website te hebben afgerond. Ondertussen kan de “oude” website gewoon nog bezocht worden. 

Wanneer gaat de speeltuin weer open?
Op 11 maart wordt er in de speeltuin NL-DOET gehouden. “We hopen dan met vrijwilligers en mensen die willen helpen nog een extra boost te geven aan het klaarzetten van de speeltuin, zoals het zand dat op zijn plek moet komen, schilderwerk, opruim- en schoonmaakwerk,” vertelt Roelands. Ze hopen dan om 12 maart klaar te zijn en de speeltuin weer te openen om 13.00 uur, de natuurtuin volgt op 8 mei. “Ook dit jaar streven we ernaar om iedere dag open te zijn. Dat lukt alleen als er voor iedere dag een vrijwilliger beschikbaar is. En zeker voor in het weekend wordt dat steeds moeilijker.”

 

Foto's: Eugène Kruijsse

Zijn er veranderingen dit voorjaar?
De voornaamste taak is om ervoor te zorgen dat de speeltuin open is en blijft. “Er wordt nog nagedacht over de invulling van het 65-jarig jubileum. Het potje geld dat we daarvoor hadden gereserveerd, hadden we tijdens de corona-tijd nodig om te overleven. We zoeken naar iets wat niet teveel kost en vooral toegankelijk is voor iedereen.” Vertelt Ronald Roelands. Ook bij speeltuin Oranjekwartier lopen de kosten met 15 tot 20% omhoog. “Muziek in de speeltuin vinden we belangrijk. Eind 2022 ging onze Xylofoon kapot die niet meer te repareren was. Dus zoeken we naar een sponsor die we graag in het voorjaar vervangen,” zegt Roelands.

"Gelukkig kunnen we bouwen op een enthousiaste club vrijwilligers," Ronald Roelands.

Staan er nieuwe activiteiten of evenementen gepland?
Koningsdag wordt waarschijnlijk anders dan andere jaren. “We denken op die dag een rommelmarkt te organiseren. De rommelmarkt wordt gratis, maar je moet je wel vooraf aanmelden,” vertelt Ronald Roelands. Als ze genoeg vrijwilligers hebben voor die dag, kunnen ze van de speeltuin zelf “kraampjes” toevoegen met kinderspelen. Verder zijn er dit jaar weer de normale rommelmarkten, in de vakantie diverse kinderactiviteiten, een puzzel dag en sluiten ze op zaterdag 28 oktober met een griezelfestijn Halloween.

Hoe gaat het nu met de speeltuin en de vrijwilligers?
In totaal zijn er 60 vrijwilligers die in de speeltuin helpen, het grootste deel zorgt voor toezicht en bemenst het “winkeltje”. Een ander deel doet onderhoud en een deel helpt bij activiteiten denk aan, rommelmarkten en Halloween. Veel vrijwilligers doen een mix van dit alles. “Het lukt, maar het is op sommige dagen lastig om de speeltuin draaiende te houden,” zegt Ronald Roelands. Het afgelopen jaar trok de speeltuin net geen 33.000 bezoekers. Dat is iets minder dan in 2021, met 35.000 bezoekers. Dat komt onder andere door de hevige regen waar de speeltuin bijna 2 weken achtereen door gesloten was. En het wat tegenvallend jaar zit hem in de coronaperiode, door de prijsstijgingen van onderdelen en natuurlijk energie. “Gelukkig kunnen we bouwen op een enthousiaste club vrijwilligers die hard werken om de speeltuin een lang leven te geven. En we worden in maart 65 jaar!! Een behoorlijke leeftijd voor een speeltuin.” 

Door: Indy Reijerse, GO-RTV

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Alles Uit, Radio Aan donderdag 02 februari '23 • 23:00 uur
  • Power Donderdag donderdag 02 februari '23 • 21:00 uur
  • Power Donderdag donderdag 02 februari '23 • 20:00 uur
  • Onderweg donderdag 02 februari '23 • 17:00 uur
  • Onderweg donderdag 02 februari '23 • 16:00 uur
  • De Middagbreak donderdag 02 februari '23 • 13:00 uur
Bekijk meer