'Onderwijs en opvang in grensdorpen zouden we met de Vlamingen samen moeten doen'

Geplaatst: 15 maart 2021 om 09:05

Het project ‘Kraamkamer vernieuwing onderwijs’ krijgt één miljoen euro vanuit Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen. Eerder al besteedden we bij GO aandacht aan het deelproject ‘de grensloze school’, dit keer spraken we met Rianne Vons, Directeur Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen, over de ambities om startgroepen in het basisonderwijs en kinderopvang samen op te laten trekken. 
Op die manier kan de trek van kinderen naar België worden tegengegaan. Maar het uiteindelijke doel is om een vorm van samenwerking te vinden met het onderwijs en de kinderopvang in Vlaanderen in de toekomst.

'Het zaadje is geplant bij onze buren aan de andere kant van de grens.'

Keten van 2 jaar tot MBO
Er zijn verschillen in aanpak: ‘Voor ouders van jonge kinderen in Nederland is opvang en onderwijs in Vlaanderen heel aantrekkelijk’, vertelt Vons, ‘in België gaan kinderen vanaf 2,5 jaar al naar school en opvang is goedkoop. Wij hebben een keten ontwikkeld van kinderopvang tot zelfs het beroepsonderwijs om kinderen in Nederland te houden. En het werkt.’ 

Concurrentie of samenwerking?
‘We proberen een gelijk speelveld te krijgen. Wij zeggen niet dat onderwijs en opvang niet goed zijn in België, maar we vinden het wel heel belangrijk dat kinderen in Nederland naar school blijven gaan. Met startgroepen voor peuters op de basisschool lukt dat ook. Onze tweede opdracht is in gesprek gaan met de Vlaamse opvangorganisaties: Kunnen we iets samen doen? Het ultieme doel zou zijn dat je op de grens een aantal educatieve voorzieningen zet voor Belgische en Nederlandse kinderen samen.’

'Belgische grensdorpen hebben ook te maken met een teruglopend aantal inwoners. Ook hun scholen hebben kinderen uit Zeeuws-Vlaanderen nodig. We zouden dit met elkaar moeten doen.’ 

Hoe zit het met cultuurverschillen tussen beide onderwijs- en opvangsystemen? En hoe komt het dat ‘werkende moeders’ al zoveel langer in België zijn ingebed? Krijgt Nederland de politiek hierin mee? Luister naar het volledige gesprek via onderstaande link: 

 

   

Over Regio Deal:
Zeeuwen zelf aan zet, dat is het motto van Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen. Op 13 juni 2020 is de Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen tussen Rijk en de regio ondertekend. Het doel is de sociale structuur en cohesie van het gebied door inwoners, bedrijven en organisaties zelf te laten versterken en zo de regio leefbaar, zelfredzaam en toekomstbestendig te maken. Een regio waarop we trots zijn. 

De Stichting Perspecto ontvangt een totaalbedrag van € 1.000.000 voor het project ‘Kraamkamer vernieuwing basisonderwijs’ vanuit de Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen. Gezamenlijk met de regio wordt € 3,2 miljoen geïnvesteerd.
Van kinderopvang tot beroepsonderwijs
Kraamkamer Zeeuws-Vlaanderen zoekt naar creatieve, innovatieve en maatwerk oplossingen voor het leefbaar houden en de vitaliteit van de regio.  Dit is deels al gedaan door te investeren in de kwaliteit door middel van de vorming van integrale kindcentra en door samen te investeren in hele jonge kinderen. Juist om te zorgen dat deze groep jonge kinderen blijvend ons onderwijs blijft bezoeken in de regio. 

 Foto's: kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Studio 45 Lex de Groot woensdag 24 april '24 • 20:00 uur
  • Studio 45 Lex de Groot woensdag 24 april '24 • 19:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme woensdag 24 april '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme woensdag 24 april '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen woensdag 24 april '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen woensdag 24 april '24 • 12:00 uur
Bekijk meer