• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Omstreden brug in Sluis komt er dan toch

Geplaatst: 17 januari 2023 om 13:59

De omstreden voetgangersbrug over de Damse Vaart in Sluis gaat er nu echt komen. Woensdag 1 februari takelt een aannemer de 36 meter lange brug op zijn plek. De brug die beide zijden van de Kaai verbindt, hield de gemoederen in Sluis sinds 2016 bezig. Café-eigenaar Bart Vandepitte zet zelfs de deuren van café De Pitstop op deze woensdag - normaal zijn sluitingsdag - al vroeg open. Zo blij is hij met de komst van de brug.

Wethouder Marian van Oostenbrugge bevestigt dat de brug begin februari wordt geplaatst. Aannemer Damsteegt slaat in de dagen ervoor de heipalen. Deze week is alvast een populier gekapt, die in de weg stond. Verkeersregelaars zullen het verkeer over de rotonde aan het Walplein in goede banen leiden en zorgen dat een kraan de stalen brug naar zijn plek kan brengen. Voor cafébaas Bart Vandepitte die samen met zijn vrouw Els Decuyper en zijn dochter het café runt, was de komst van de brug zelfs een voorwaarde om zich vorig jaar aan de Kaai te vestigen. "We zijn sinds maart open. Het pand stond al twee jaar leeg. Dat de vergunning voor de brug onherroepelijk werd, gaf de doorslag, anders hadden we het niet aangedurfd." Ook hij deed, net als veel andere middenstanders, een duit in het zakje om de brug mogelijk te maken.

Lange voorgeschiedenis
De brug kent een lange voorgeschiedenis die teruggaat tot 2016 waarin de gemeenteraad een motie aannam om de 'stillere' rechterkant van de Kaai via een overspanning te verbinden met de drukkere linkerkant. Idee is dat de rechterkant zo meer publiek en dus meer ondernemers gaat trekken. Vanaf het begin waren de meningen in Sluis sterk verdeeld over de brug. Vooral de middenstand was fervent voorstander. Ondernemers en andere voorstanders verenigden zich in de groep In Sluis blijven we bruggen slaan. Zij zien de brug als een grote aanwinst voor het koopstadje Sluis.

Onder andere de Stadsraad Sluis en de actiegroep Een brug te veel vonden de brug juist weggegooid geld; geld dat veel beter besteed kon worden. Ook heemkundigen en erfgoedbewakers bemoeiden zich ermee. Ze zagen ze de stalen brug als een aantasting van het historisch stadsgezicht van Sluis. Volgens hen waren de monumentale kademuren ook niet geschikt voor de zware constructie. De Stadsraad verzette zich bij de rechtbank tegen de omgevingsvergunning. Nadat de omgevingsvergunning eind 2021 onherroepelijk werd, bleef het stil rond de bouw van de brug. De bouwkosten - door gestegen staalprijzen en energiekosten - liepen ondertussen fors op. Het oorspronkelijke bedrag van 150.000 euro verdubbelde in de tussentijd zo'n beetje.

Raad fluit college terug
In de raadsvergadering van mei vorig jaar stelde het nieuwe college daarom voor om het plan voor de voetgangersbrug maar helemaal af te blazen; het werd veel te duur. Maar dat was tegen het zere been van een meerderheid in de politiek, zeker toen de ondernemers toezegden om het ontbrekende bedrag van 126.000 euro te betalen. De raad nam een amendement aan om de brug alsnog te realiseren.

Frank Faes van ‘In Sluis blijven we bruggen slaan’ is “enorm gelukkig” dat de brug er nu eindelijk komt. Hij noemt het heel bijzonder dat de middenstanders en andere donateurs zoveel geld bijleggen. De bijdrage zegt volgens hem genoeg over hoe graag de mensen de brug willen, ondanks de felle bezwaren van tegenstanders. "Als je deze brug een gedrocht noemt, dan vraag ik me af waarom niemand mekkert over het aanzien van de Kaai dat verpest is door die gigantische elektriciteitskast, de vele lichtreclame, de knalgele geldautomaat of het gedrocht bij de waterfietsen."

Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Alles Uit, Radio Aan donderdag 02 februari '23 • 23:00 uur
  • Power Donderdag donderdag 02 februari '23 • 21:00 uur
  • Power Donderdag donderdag 02 februari '23 • 20:00 uur
  • Onderweg donderdag 02 februari '23 • 17:00 uur
  • Onderweg donderdag 02 februari '23 • 16:00 uur
  • De Middagbreak donderdag 02 februari '23 • 13:00 uur
Bekijk meer