Meeuwen langs de Schelde: nut of last?

Geplaatst: 11 maart 2023 om 09:18
Meeuwen, ze zitten en vliegen overal. Sommige zijn agressief, irritant. Wat zijn dit eigenlijk voor vreemde vogels? Rita Bardoul uit Terneuzen zocht het voor je op: 
 
Alle meeuwen zoeken water op om de nacht door te brengen. Zee, rivieren, spaarbekkens, plassen, allemaal bieden ze hen een veilige slaapplaats. Deze slaapplaatsen zijn ook geschikt om tellingen uit te voeren. Het blijft echter altijd ingewikkeld om meeuwen te tellen, omdat ze vaak in enorme groepen bij elkaar zitten met verschillende soorten meeuwen door elkaar. Meeuwen maken alleen in het najaar en in de winter gebruik van  slaapplaatsen op het water. In het voorjaar leven en broeden ze in kolonies op land.
 

Sommige gaan naar Appie, want daar is wel altijd iets te bietsen, anderen zitten op een rij boven de stoplichten auto's te observeren.

's Avonds begeven ze zich in kleine groepjes richting Griete waar een grote rustige inham buiten de vaargeul ligt. 's Morgens komen ze in een grote groep vanuit het oosten aangevlogen en trekken in kleine groepjes verder om hun ding te doen, ontbijten, eten zoeken.
Soms komen ze badderen bij vloed en vaak lopen ze te pikken op het strand bij eb.
 
Ze zijn er in alle soorten, jong en oud. De meeste meeuwen zijn carnivoor en ze eten zowel aas als levende prooien. De prooidieren bestaan meestal uit krabben en visjes. Grotere meeuwen kunnen daarnaast soms jagen op zoetwater- en zeevogels, maar ook op duiven of kauwen.
De grotere soorten krijgen na vier jaar hun volwassen verenkleed, bij de kleinere soorten is dit over het algemeen na twee jaar al het geval. De grootste soorten hebben een bijzonder hoge levensverwachting: er is een geval bekend van een zilvermeeuw die 49 jaar werd.
 
Meeuwen broeden in grote, drukke en lawaaierige kolonies. Ze leggen twee of drie gespikkelde eieren in een nest gemaakt van plantaardig materiaal. De jongen zijn nestvlieders; ze worden met donker gevlekt dons geboren en kunnen direct lopen.
Meeuwen zijn vernuftige, nieuwsgierige en intelligente vogels. Ze spreiden complexe communicatiemethodes tentoon en hebben sterk ontwikkelde sociale structuren. Zo is in veel meeuwenkolonies defensief pestgedrag waar te nemen, waarmee potentiële vijanden op afstand worden gehouden. Sommige soorten, zoals de zilvermeeuw, hebben vaardigheden ontwikkeld om gereedschap te kunnen gebruiken. Vele soorten hebben zich op succesvolle wijze aangepast aan het menselijke milieu en zijn nu zeer algemeen in bewoonde gebieden. Andere soorten verkrijgen hun voedsel door middel van kleptoparasitisme. In België en Nederland worden de kokmeeuw, zilvermeeuw en stormmeeuw het meest aangeduid.

In de Middeleeuwen stond de meeuw vaak op het menu.

We mogen ze uiteraard niet voederen en zouden ons dit ook zeer beklagen. Op de fladder foto's waren ze opeens met 10-tallen om gemorst voedsel op te eten. Ik heb meegemaakt dat de friet zowat uit mijn bord aten.
De meeuw wordt tegenwoordig nog nauwelijks gegeten. In de Middeleeuwen stond de meeuw echter wel vaak op het menu. Hij werd gekookt en vervolgens gevuld met veel specerijen zoals peper, saffraan en kaneel.
 
De meeuw staat symbool voor vrijheid, maar ook voor zorgeloosheid, hoop en liefde. 
Een bekend (verfilmd) boek is dat van Richard Bach, Jonathan Livingstone Seagull. Het verhaal gaat over een meeuw die het vliegen op zichzelf als een hoger doel gaat bezien en niet langer als iets functioneel. De meeuw is hier een metafoor voor de mens in de zoektocht naar het hogere.
 
 
 
Door: Rita Bardoul-GO-RTV

 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Hitsyndicaat. Johan Sponselee donderdag 25 april '24 • 20:00 uur
  • Hitsyndicaat. Johan Sponselee donderdag 25 april '24 • 19:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme donderdag 25 april '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme donderdag 25 april '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen donderdag 25 april '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen donderdag 25 april '24 • 12:00 uur
Bekijk meer