• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Lonink: 'Stevige maatregelen, maar we moeten nú ingrijpen'

Geplaatst: 14 oktober 2020 om 07:51
Strengere maatregelen en een gedeeltelijke lockdown moeten ervoor zorgen dat het aantal coronabesmettingen in ons land daalt. Dat maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend. Het aantal contactmomenten en reisbewegingen moet worden beperkt, mondkapjes worden verplicht, je mag nog minder bezoek ontvangen en de horeca gaat dicht. Een zware dobber, maar nodig, om het virus onder controle te houden. Vanaf vanavond 22 uur gaan de nieuwe maatregelen in. 
In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg, voordat met zekerheid kan worden gezegd dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden.

Jan Lonink: "Zeeland is omringd door regio's waar de situatie ernstig tot zeer ernstig is."

Stevig pakket
“Dit is een pakket met stevige maatregelen die ons allemaal raken",  stelt Jan Lonink, voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland, "vooral de impact op de horeca en de sport is erg groot. Maar het virus verspreidt zich nu zo snel, dat direct ingrijpen noodzakelijk is. Wij steunen daarom de besluiten van het kabinet om extra maatregelen in heel Nederland te nemen."
Maar waarom moet Zeeland ook meedoen met deze maatregelen? De situatie is in Zeeland vergeleken met de rest van Nederland nog redelijk onder controle. Lonink: "Ik begrijp dat men dat denkt, maar ook in Zeeland loopt het aantal besmettingen op. We zijn omringd door regio’s waar de situatie ernstig tot zeer ernstig is. Als we nu niet ingrijpen, zitten we binnenkort in dezelfde situatie als in het afgelopen voorjaar, of erger. Nu niks doen, is straks achter de feiten aanlopen, met alle gevolgen van dien, onder andere voor de capaciteit van de zorg in Zeeland."

Routekaart
Het kabinet biedt met de zogeheten routekaart perspectief op onderscheid tussen regio’s als het gaat om maatregelen. "Dus hoe sneller we nu het virus kunnen terugdringen met landelijke maatregelen, hoe sneller we de routekaart kunnen gaan gebruiken",  aldus Lonink, "met maatregelen passend bij de situatie in Zeeland op dat moment. Het is dus van belang dat we er nu met zijn allen voor zorgen dat het aantal besmettingen stabiliseert. En ik weet dat de Zeeuwen dat kunnen. Dat hebben we voorheen ook laten zien. We moeten het met zijn allen doen.”

Voorspelbaarheid
"Het zicht op en de voorspelbaarheid van de verspreiding van het virus wordt versterkt door het testbeleid, het coronadashboard met hieraan toegevoegd een routekaart met 4 risiconiveaus," valt te lezen op de website van Zeelandveilig, "de app CoronaMelder en aangescherpte wetgeving en handhaving. Zo versterken we het zicht op en de voorspelbaarheid van de verspreiding van het virus en kunnen we snel en gericht bijsturen."

Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen kunnen houden en de basisregels blijven volgen. Iedereen met klachten laat zich testen en mensen met een positieve testuitslag blijven thuis. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bekijk het volledige persbericht van het Rijk met maatregelen en de routekaart van risiconiveaus hier

 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Onderweg woensdag 28 oktober '20 • 16:00 uur
  • Steven om twee... woensdag 28 oktober '20 • 14:00 uur
  • De Middagbreak woensdag 28 oktober '20 • 13:00 uur
  • De Middagbreak woensdag 28 oktober '20 • 12:00 uur
  • Hé goedemorgen woensdag 28 oktober '20 • 09:00 uur
  • Hé goedemorgen woensdag 28 oktober '20 • 08:00 uur
Bekijk meer