• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Krijgt Philippine appartementencomplex op plek van afgebrand hotel?

Geplaatst: 16 september 2022 om 22:30

Op de plaats van het in 2019 afgebrande Hotel Marie in Philippine komt een appartementencomplex met zo'n 20 appartementen. Tenminste, als het aan makelaar Ingmar Vermeulen ligt. Ook gemeenschapscentrum De Kaaie is in de plannen meegenomen. Op een informatieavond kwamen vrijdag heel wat inwoners af, die toch ook wel wat vragen hadden.
In augustus 2019 werd het hotel aan de Havenpoortstraat, dat net volledig vernieuwd was, door brand verwoest. Jaren bleef het terrein onaangeroerd; een troosteloze aanblik. Vermeulen Makelaars sprong in het gat en schetste een appartementencomplex, met buurthuis de Kaaie hierin geïntegreerd. Wat de makelaar betreft gaat het hele gebied op de schop, met een doorsteek naar het achterliggende Spuikompark en een fontein op het centrale dorpsplein. 

Terughoudend
Wethouder Frank van Hulle is nog niet meteen enthousiast over de plannen: 'Het ziet er allemaal prachtig uit, maar ook de openbare ruimte en gemeenschapscentrum De Kaaie worden in het voorstel meegenomen. Het is toch echt aan de gemeente om hierover te beslissen. Dit is veel te vroeg, ik kan hier geen concrete uitspraken over doen.'  Volgens de wethouder zijn de omliggende parkeerplaatsen en De Kaaie nog vrij recentelijk opgeknapt: 'Als we dit nu moeten inplannen, dan kost dat al gauw een miljoen, dat hebben we niet,' zegt hij na afloop tegen GO, 'we hebben het hier wel over gemeenschapsgeld.'

'Als we hier met zijn allen onze grijze cellen op zetten, komt het goed.' - voorzitter dorpsraad

Kritische vragen
Inwoners wilden graag concretere antwoorden over de vraagprijs van de appartementen en wanneer ze gerealiseerd zouden zijn. 'Daarover willen we juist samen met jullie nadenken,' aldus Vermeulen, 'als het aan mij ligt, kunnen we over een jaar starten met de bouw.' 
'Hoe zit het met mensen met een smallere beurs', wilde een inwoner weten, 'er komen in ons dorp straks sociale huurwoningen voor senioren. Er zijn mensen die niet in een sociale huurwoning zitten, maar dit ook niet kunnen betalen.' Daar kwam geen duidelijk antwoord op: 'Dat is niet aan mij', aldus Vermeulen, 'maar wellicht komt een andere ondernemer met een plan voor deze doelgroep.'
Anderen uitten hun zorgen over de inrichting van De Kaaie, voldoende parkeergelegenheid en over welgestelde Belgen die mogelijk deze appartemeten zouden kunnen betrekken. 

'Alles ligt nog open'
De dorpsraad van Philippine organiseerde samen met Vermeulen Makelaars de informatieavond. 'We gaan vanavond echt nog geen handtekeningen zetten en woningen kopen', aldus Frank Rammeloo, voorzitter van de dorpsraad, 'voordat het zover is, zijn er nog heel wat beren uit de weg te ruimen. We willen jullie vanavond vooral informeren.'  Vermeulen riep inwoners op mee te denken in een brainstormgroep: 'De appartementen zijn nog niet ingericht, de vierkante meters nog niet verdeeld. Alles ligt nog open.' Rammeloo beaamt dit: 'Als we er met zijn allen onze grijze cellen op zetten, komt het helemaal goed.'

Voorstel van Vermeulen: 

  

Een appartementencomplex met drie woonlagen, met op de begane grond het buurthuis. Alle appartementen krijgen vrij uitzicht, het gebouw heeft als het ware vier voorkanten. De ingang van De Kaaie wordt verplaatst naar het centrale plein en de parallelweg langs de Kasteelstraat komt daar te vervallen. 
Het gemeenschapscentrum zou ongeveer dezelfde vierkante meters krijgen als nu, maar dat is ook afhankelijk van wat de gemeente hier over zal zeggen. 
Tussen de supermarkt en het complex komt een voetgangersdoorgang naar het Spuikompark. Daar worden ook parkeerplaatsen voor bewoners aangelegd.  Het centrale plein voor de supermarkt wordt heringericht, met een mooie waterpartij als knipoog naar de oude haven, groen en voldoende parkeerplaatsen. 

Lees ook: 

www.go-rtv.nl/grote-brand-verwoest-dak-vernieuwd-hotel-philippine

www.go-rtv.nl/oorzaak-brand-hotel-philippine-onderzocht-brandstichting-niet-uitgesloten

www.go-rtv.nl/philippine-vraagt-50-plussers-naar-hun-woonbehoeften

www.go-rtv.nl/ankerhof-in-philippine-het-is-een-grof-schandaal

Foto boven artikel: GO-RTV, locatie van het afgebrande Hotel Marie
Door: Tineke Kerste - GO-RTV

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • He goedemorgen donderdag 29 september '22 • 09:00 uur
  • He goedemorgen donderdag 29 september '22 • 08:00 uur
  • He goedemorgen donderdag 29 september '22 • 07:00 uur
  • Onderweg woensdag 28 september '22 • 17:00 uur
  • Onderweg woensdag 28 september '22 • 16:00 uur
  • In de middag met Florian woensdag 28 september '22 • 15:00 uur
Bekijk meer