• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Huisarts Terneuzen start eigen gezondheidscentrum Van A tot Z

Geplaatst: 28 september 2022 om 15:54

Huisarts Art Asrian's lang gekoesterde wens wordt waar: begin 2023 start hij samen met Joriska Zilverschoon, zijn vrouw, Van A tot Z  hun gezondheidscentrum. Een primeur in Zeeuws Vlaanderen. GO-verslaggever Rita Bardoul ging met hem in gesprek.

Geen ruimte meer
HC Zuid heeft geen ruimte meer over om te groeien. Men kan geen nieuwe patiënten meer aannemen. Momenteel werken Asrian en zijn echtgenote ieder 2,5 dag week in de praktijk: ‘Maar we kunnen veel meer.’
Daarom heeft het echtpaar besloten hun gezondheidscentrum op te richten volgens een innovatief concept. ‘Van A tot Z’  wil zo breed mogelijk zorg leveren. De naam Van A(srian) tot  Z(ilverschoon) is door zijn vrouw verzonnen, eenvoudig maar met veel inhoud, die krachtig zegt waar ze voor staan. Het vinden van een geschikte ruimte is na 2 jaar zoeken eindelijk gelukt: een 350 m2 groot pand aan de Alvarezlaan.



Korte lijntjes
Naast Fysio fit, podotherapie De Boer, die beiden vijf dagen aanwezig zullen zijn, komt er ook een pijnspecialist. Een specialist van de Melius Kliniek komt een dag in de week en er zit nog een psycholoog in de planning.
‘Er zijn alleen maar disciplines gebundeld die heel goed samenwerken en voldoende toegevoegde waarde hebben voor de zorg die wij willen leveren’, aldus Asrian, ‘zo creëren we een optimaal team dat fysiek dicht bij elkaar zit, de drempels laag maakt, de wachttijden korter. Korte lijntjes dus; ik kan de patiënt direct naar een buurman verwijzen.’ ‘Het gaat  nu zo hard dat de ruimte al bijna volzet is’, zegt hij trots.


Vijfduizend patiënten
Asrian en Zilverschoon gaan beiden full time deze uitdaging aan, uiteraard met gedeelde flexibiliteit vooral t.a.v hun nog relatief jonge kinderen. Het koppel blijft in de omgeving van Hulst wonen. Als echtpaar valt deze flexibiliteit eenvoudig te plannen. Zijn vrouw is gespecialiseerd in urologie en gynaecologie. ‘Zo kan zij bijvoorbeeld vrouwelijke patiënten behandelen terwijl ik de kinderen van school haal, of behandel ik schouderproblemen terwijl zij de kinderen begeleidt. Dit maakt het ook eenvoudig om bij toerbeurt avondspreekuren te houden. Hierdoor kunnen we meer patiënten aan tot wel 5.000, met meer tijd voor de patiënt, zonder er een fabriek van te maken’, zegt hij.
De praktijk omvat nu al zo’n 3.300 patiënten. Asrian gaat zich naast zijn functie als huisarts ook meer op zijn schouderspecialisme richten. Zijn schouderspreekuren in Hulst, Kloosterzande, Sluis en Breskens worden in de nieuwe praktijk voortgezet. De nauwe samenwerking met twee ZorgSaam-orthopeden blijft intact.
Asrian zal ook verder gaan met het begeleiden van artsen in opleiding: ‘Ik hoop dat deze mensen zo enthousiast voor dit gebied worden, dat ze zich in Zeeuws Vlaanderen willen vestigen.’
Niet alleen zijn huidige patiënten verhuizen mee, ook de assistentes en praktijkondersteuning maken de oversteek.

Digitalisering
‘De overheid eist rapportage van alles wat er binnen een praktijk uitgevoerd wordt. Administratie hoort erbij’, verzucht hij, ‘maar alles verandert: we moeten met de tijd mee. We werken al veel met e-mails, onderzoeken nieuwe systemen en wat werkbaar is gaan we langzaam invoeren. Beeldbellen is mogelijk een optie, waar wat oudere patiënten ook weinig of geen problemen meer mee hebben’, zegt Asrian.

All-in-one
Het gezondheidscentrum is potentieel een sterke formule, een all-in-one concept waardoor communicatielijnen en wachttijden korter worden. Het echtpaar Van A tot Z,  pioniers van deze primeur in Zeeuws Vlaanderen, twijfelt er niet aan dat deze innovatieve combinatie een grote aanwinst voor dit gebied wordt, vooral door het aanbieden van ‘anderhalvelijnszorg’, tussen het werk van de huisarts en het ziekenhuis in. ‘Uiteraard zullen we naar het ziekenhuis doorverwijzen als het moet. Ziekenhuizen worden duur, ze hebben personeelstekort en absurd lange wachttijden, hier willen we op anticiperen, door zorg te verlenen die niet perse in een ziekenhuis moet gedaan worden. Misschien huisvesten we in de toekomst zelfs bijvoorbeeld een cardioloog.’

Bankdrukken
Op de vraag of hij nog tijd over zal hebben voor zijn topsport bankdrukken, antwoordt Asrian: ‘’s Avonds, in de weekenden of tijdens de lunch, want we willen ook samen met collega's in ons beweegcentrum uitstralen dat beweging een van de belangrijkste elementen in de gezondheid is.’


Binnen 2 weken gaat de verbouwing van start, zodat Van A tot Z gezondheidscentrum begin 2023 de deuren kan openen. Het huisartsenkoppel vestigt zich in de bedrijfsruimte onder het middelste gebouw van het appartementencomplex De Drie Swaenen in de Alvarezlaan, waar vroeger het postkantoor en sporthal ‘t Zwaantje stonden.
 

Door: Rita Bardoul, GO-RTV

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Onderweg dinsdag 06 december '22 • 17:00 uur
  • Onderweg dinsdag 06 december '22 • 16:00 uur
  • De Middagbreak dinsdag 06 december '22 • 13:00 uur
  • De Middagbreak dinsdag 06 december '22 • 12:00 uur
  • He goedemorgen dinsdag 06 december '22 • 09:00 uur
  • He goedemorgen dinsdag 06 december '22 • 08:00 uur
Bekijk meer