Grensoverschrijdend basisonderwijs: 'Maak gebruik van elkaars kracht in plaats van te concurreren'

Geplaatst: 1 maart 2021 om 07:35

Een basisschool die het beste van twee werelden herbergt: dat is wat het project ‘Kraamkamer vernieuwing basisonderwijs’ inhoudt: samenwerken van Vlaamse en Nederlandse basisscholen, gebruikmakend van elkaars beste kwaliteiten. Vanuit Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen krijgt het project 1 miljoen euro om dit plan uit te gaan werken.
Onder de Kraamkamer vallen drie deelprojecten, waarvan de grensloze school er één is. Maar wat houdt die grensloze school in? GO sprak met Gerard Langeraert en Henk de Koeijer, beiden van de Zeeuws-Vlaamse scholenkoepel Perspecto. 

Het beste van beide kanten
Als het aan beide heren ligt, gaan basisscholen met hun collega’s vlak over de grens samenwerken. ‘Onze samenleving is al gemengd in Zeeuws-Vlaanderen', vertelt Langeraert, ‘de vraag is: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we samen één geheel vormen in het basisonderwijs? Waar de school ook staat, aan welke kant van de grens, waar je ook woont, uiteindelijk biedt iedere school dat pakket dat nodig is voor de ontwikkeling van ieder kind.’ ‘Het maakt straks dus niet meer uit of je of in Nederland of in België naar school gaat,’ vult De Koeijer aan, ‘we willen het basisonderwijs over en weer behouden en het goede van beide onderwijsvormen behouden in een grensdorp.’

‘We kijken steeds naar het noorden met onze rug naar Vlaanderen, maar we moeten ons juist omdraaien en zoeken naar elkaars kracht en mogelijkheden in plaats van concurreren.’ (Langeraert) 

Van 7 tot 7
Niet alleen onderwijs wordt hierin meegenomen, ook kinderopvang is een belangrijk aandachtspunt. Waar in België kinderen vaak de hele dag worden opgevangen, is dat in Nederland vaak  net iets anders geregeld. ‘We willen een dekkend netwerk voor opvang en verzorging van kinderen door de dag heen,’ stelt Langeraert, ‘en we zijn al een eindje op weg hierin, kijk maar naar de diverse kindcentra die in onze regio worden opgezet. Dat lijkt al een beetje op hoe het in België gaat.’ Verschillen in regelgeving zijn hierin nog wel een obstakel, die volgens Langeraert een flinke doorgroei verhindert. 

Een duidelijk voorbeeld is in deze het grensdorp Koewacht, met aan de Nederlandse kant een basisschool, en 700 meter verderop in België ook een school. Beide scholen hebeen volgens Langeraert te maken met een dalend aantal leerlingen: 'Als we dat samen kunnen brengen zou dat prachtig zijn.'

Uitdaging
‘We staan voor een hele grote uitdaging,’ aldus De Koeijer, ‘we zijn nu nog aan het prille begin. Ik begin zelf nu pas door te krijgen hoe omvangrijk dit project is en wat de verschillen over en weer zijn. We gaan in ieder geval intensief contact aan met scholen en besturen over de grens.’
Langeraert beaamt dit. ‘De grootste uitdaging is om met Vlaamse scholen in gesprek te gaan om het idee weg te nemen dat we dit doen vanuit concurrentie. We doen dit echt vanuit wederzijds belang; het ontwikkelen van een euregio omgeving met daarin onderwijs en opvang.’
‘En wat we niet moeten vergeten is’, volgens De Koeijer, ‘dat dit project ook een gigantische impuls kan geven aan de werkgelegenheid. Het lijkt maar een klein projectje binnen Regio Deal, maar is immens belangrijk.’ 

Hoe is het idee ontstaan? Wat zijn de hobbels die nog genomen moeten worden (bijvoorbeeld kinderopvang)? Hoe zit het met uitwisseling van onderwijzend personeel? En zijn er grote verschillen tussen onderwijs in Nederland en vlak over de grens? Luister naar het volledige interview via onderstaande link: 

 

 
Over Regio Deal:
Zeeuwen zelf aan zet, dat is het motto van Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen. Op 13 juni 2020 is de Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen tussen Rijk en de regio ondertekend. Het doel is de sociale structuur en cohesie van het gebied door inwoners, bedrijven en organisaties zelf te laten versterken en zo de regio leefbaar, zelfredzaam en toekomstbestendig te maken. Een regio waarop we trots zijn. 

De Stichting Perspecto ontvangt een totaalbedrag van € 1.000.000 voor het project ‘Kraamkamer vernieuwing basisonderwijs’ vanuit de Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen. Gezamenlijk met de regio wordt € 3,2 miljoen geïnvesteerd. 
De kraamkamer bevat 3 onderwerpen:  startgroepen  Kinderopvang en Primair onderwijs; de grensloze school; regelruimte en bekostiging KO-PO. 
Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Onderweg donderdag 28 maart '24 • 17:00 uur
  • Onderweg donderdag 28 maart '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak donderdag 28 maart '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak donderdag 28 maart '24 • 12:00 uur
  • He goedemorgen donderdag 28 maart '24 • 09:00 uur
  • He goedemorgen donderdag 28 maart '24 • 08:00 uur
Bekijk meer