Grap of nepnieuws, het wordt steeds lastiger te herkennen.

Geplaatst: 2 januari 2021 om 12:46

Koningin Máxima.  Met ons staatslot hebben we € 10,- gewonnen. ‘Nou, dat wordt rustig aan doen dit jaar’, grapte mijn Willem. Ik: ‘Dan verkoop je toch gewoon de boot.’ Vond hij niet leuk. Hahahaha, ik wel!

Het zou echt kunnen zijn, een Tweet van Koningin Maxima. Grappig bedoeld, maar toch kunnen we zien aan de reacties dat een aantal mensen het serieus neemt. Naast de vele onschuldige soms steengoede grappen is zeker niet al het nepnieuws onschuldig.

Hoe werkt het. Niet iedereen krijgt online hetzelfde te zien. De meeste sociale media en websites houden bij wat je eerder aangeklikt hebt. Of wat je geliked of gedeeld hebt. Dat doen ze met algoritmes die onthouden wat je leuk vindt. En vervolgens krijg je meer berichten die daarop lijken.

Redenen om nepnieuws of desinformatie te maken. Sommige mensen gebruiken de vrijheid van meningsuiting om nepnieuws of desinformatie te verspreiden. De afzender kan verschillende redenen hebben om dat te doen. Bijvoorbeeld:

De afzender wil onrust veroorzaken met het bericht. Veroorzaakt de afzender onrust tussen twee mensen of groepen mensen? Dan doet hij dat misschien wel expres. Op het internet kun je vaak anoniem reageren. Daarom is het makkelijk om op die manier haat te zaaien. Soms wil een land of een regering met desinformatie expres onrust en meningsverschillen veroorzaken in een ander land. Bijvoorbeeld om de uitslag van verkiezingen te beïnvloeden.

De afzender verdient misschien geld door het bericht. Wil de afzender jou naar een pagina met advertenties lokken? Veel websitemakers verdienen geld als  internetbezoekers hun online advertenties zien. Berichten van websites die alleen gemaakt zijn om geld te verdienen, hebben vaak een heftig onderwerp en spannende koppen. Daardoor klikken extra veel mensen door naar de website. Zo verdient de maker dus meer geld.

Op onderstaand voorbeeld zien we op deze nieuwssite dat 2 van de 6 berichten op nieuws lijken, maar geen nieuws berichten zijn, dus fake nieuws.  Bij slechts 1 op de 3 (KPN) is gelijk duidelijk dat het om een advertentie gaat. 

350

Wel constateren we dat meer en meer nieuwssites ‘foute’ advertenties weren. Op websites als PZC zien we nu geen enkel fake bericht staan.  Wij, op de redactie van GO-RTV filteren ook wekelijks het aanbod.  In een tijd dat beïnvloeden van meningen op sociaalmedia een grotere rol spelen dan ooit is vrijheid van meningsuiting of ordinair opruien voor eigen gewin soms moeilijk te onderscheiden.

 

 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • He goedemorgen! Leen Oele dinsdag 16 april '24 • 07:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 15 april '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 15 april '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 15 april '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 15 april '24 • 12:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman maandag 15 april '24 • 11:00 uur
Bekijk meer