Geduld raakt op in Sluiskil

Geplaatst: 16 januari 2023 om 12:59

Er heerst onvrede in Sluiskil over het uitblijven van ontwikkelingen op het gebied van de wateroverlast. De bestuurders van Stichting Wateroverlast Sluiskil (SWS) vinden het daarbij niet gepast dat zij de ontvangers zijn van deze klachten: “De verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente Terneuzen en Rijkswaterstaat.” Hiermee krijgt de matige verstandhouding tussen de stichting en de overheden een nieuwe klap.

Al jaren ervaren vele inwoners van Sluiskil wateroverlast. Toen er in 2017 eindelijk een ingenieursbureau werd aangesteld om onderzoeksrapport op te stellen, leek er schot in de zaak te zitten. De leden van SWS hoopten hiermee op het einde van een periode vol frustraties: “De gemeente heeft een mogelijk grondwaterprobleem zo lang mogelijk ontkend en onderbelicht willen houden. Ze hebben zelfs onafhankelijke onderzoeken tegen willen houden. Dat heeft bij ons niet het beeld geschetst van Terneuzen als een betrouwbare overheid.” Ook Rijkswaterstaat staat er niet goed op bij het bestuur van SWS: “Die hebben een houding die kan worden beschreven als wegkijken en weglopen van verantwoordelijkheid.”

"De bewoners van Sluiskil verdienen duidelijkheid."

Bindende afspraken
Dat SWS nu de klappen moet opvangen voor het uitblijven van voortuitgang schiet in het verkeerde keelgat: “De gemeente Terneuzen en Rijkswaterstaat hebben de leiding genomen in de zoektocht naar mogelijke oplossingen. Zij houden de inwoners van Sluiskil op de hoogte via bijeenkomsten.” De laatste keer dat er een dergelijke bijeenkomst werd gehouden was in juni. Reden voor het bestuur van SWS om maatregelen te nemen: “De bewoners van Sluiskil verdienen duidelijkheid en rechtszekerheid. Dit kan niet geboden worden door de eenzijdige uitlatingen van de gemeente en RWS. Daarom willen wij bindende afspraken gaan maken.”

Financiële zekerheid
Alleen op die manier kan er met vertrouwen naar de toekomst worden gekeken volgens SWS: “De burger moet erop kunnen vertrouwen dat afspraken nagekomen worden. Desnoods via een tussenkomst van de rechter.” Daarbij is vooral financiële zekerheid belangrijk: “Bewoners die schade hebben ondervonden en/of zullen gaan ondervinden dienen schadeloos gesteld te worden.” Ook kunnen er nu al voorbereidingen getroffen worden voor de mogelijke sloop van huizen: “Als het niet mogelijk blijkt om de wateroverlast voldoende te bestrijden moeten er huizen gesloopt worden. Dan moet er van tevoren door een onafhankelijke taxateur een waardebepaling worden vastgesteld. Zowel mét als zónder wateroverlast.”

Het bestuur van SWS heeft de gemeente een brief gestuurd met daarin het verzoek om hun zorgen te delen met de gemeenteraad. Zij zullen zich hier deze week over buigen.

Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • He goedemorgen! Leen Oele dinsdag 23 april '24 • 07:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 22 april '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 22 april '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 22 april '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 22 april '24 • 12:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman maandag 22 april '24 • 11:00 uur
Bekijk meer