• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Eksters aan de oever van de Westerschelde

Geplaatst: 9 september 2021 om 07:51

Langs de oever van de Westerschelde kun je veel ontdekken. Dat weten we al een tijdje, want Rita Bardoul, wonend langs de Schelde, stuurt regelmatig berichtjes naar GO over natuurfenomenen die haar opvallen. En daarbij zoekt ze gelijk uit hoe de vork in de steel zit. Dit keer valt het Rita op dat er regelmatig een ekster op haar balkon rondscharrelt. Wist je dat ze zeer intelligent zijn, in jeugdbendes functioneren en klinken als een oude naaimachine, maar stiekem ook mooi kunnen fluiten? 
'Sinds ongeveer een jaar hebben we onze Nekstor, een schichtige balkonekster', schrijft Rita, 'Nekstor is een ekster die iedere dag een paar keer langs komt om eten te pikken. Hij weet maar al te goed dat hier een balkon met pick-up restaurant is. Ik probeer hem tam te krijgen, maar zijn familie is hier niet mee akkoord.

Spiegelproef
Eksters zijn zeer intelligente vogels; ze doorstaan namelijk de ‘spiegelproef’. Dat betekent dat ze zichzelf herkennen in een spiegel en dus een vorm van zelfbewustzijn hebben: bij een mensenkind gebeurt dit rond het tweede jaar. Apen en dolfijnen doorstaan ook de proef.

Jeugdbendes
Ze hebben een fascinerende leefwijze. Tot hun derde levensjaar leven eksters in 'jeugdbendes'. Daarin doen ze de ervaring op die een ekster nodig heeft om jongen groot te kunnen brengen. Eksters eten wat ze kunnen vinden: het grootste deel van hun menu bestaat uit emelten, kevers, regenwormen en menselijk afval als patat en brood. Vooral in het broedseizoen, wanneer de eksters zelf jongen hebben, aangevuld met eitjes van andere vogels en soms ook jonge vogels.
Ze schrikken katten en andere predators af door middel van een schijnaanval: met veel geroep en gekrijs duiken ze in groep om bijvoorbeeld een kat 'zogenaamd' aan te vallen, die dan meteen het hazenpad kiest.

Oude naaimachine
Eksters zijn meestal monogaam en trouw voor het leven, ik denk dat onze Nekstor een eenzame weduwnaar is. Soms zit er een vreemdganger die een ander vrouwtje het hof maakt, met zeer boze reacties tot gevolg als de huidige partner het merkt. Eksternesten zijn groot en worden (meestal) in de vork van een tak van een hoge boom gebouwd en ze hebben altijd een verborgen ingang.
Ze maken vaak het geluid van een ouderwetse naaimachine “Èkèkèkèk”, maar het zijn echter ook zangvogels en ze fluiten ook vrolijke noten. Hun zang kun je horen in de ekster-link. De bontgekleurde ekster met een pallet aan metallic-kleuren verzamelt graag glimmende voorwerpen zoals sieraden en zilveren theelepeltjes om deze naar het nest te brengen. Dit gedrag komt voort uit de onverzadigbare nieuwsgierigheid van eksters; alles dat er 'anders' uitziet, wordt onderzocht en eventueel begraven onder enkele bladeren voor later gebruik.

Beschermd
De ekster is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn eksters beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de ekster is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming. Nekstor en soortgenoten hebben een patroonheilige de Heilige Oda, lees erover in de biigevoegde link.'

Bronnen die Rita heeft gebruikt: www.vogelbescherming.nl,  ekster tinyurl.com/rvvxkm9e en www.odapark.nl/odapark/oda-organisatie/oda-legende

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Alles Uit, Radio Aan maandag 20 september '21 • 23:00 uur
  • Onderweg maandag 20 september '21 • 17:00 uur
  • Onderweg maandag 20 september '21 • 16:00 uur
  • In de middag met Florian maandag 20 september '21 • 15:00 uur
  • In de middag met Florian maandag 20 september '21 • 14:00 uur
  • De Middagbreak maandag 20 september '21 • 13:00 uur
Bekijk meer