Corona, en toen kreeg ik kanker: dagboek van een Sassenaar

Geplaatst: 3 december 2020 om 09:00

Hij verloor eerder al zijn vader en zus aan kanker en dit jaar overleed zijn zwager aan de ziekte. Vlak voordat corona uitbrak, kreeg hij zelf de diagnose prostaatkanker. Wat doet dat met je, zeker in een coronajaar? Dirk Kamminga (57) uit Sas van Gent besloot zijn ervaringen op te tekenen in een boek: ‘Corona, en toen kreeg ik kanker’. De helft van de opbrengst van de verkoop gaat naar het KWF. Hij heeft al dik 1300 euro opgehaald. 
Een persoonlijk dagboek na mijn operatie, over de ingreep in mijn mannelijkheid.’ Zo noemt Dirk het zelf. Heel open beschrijft hij hoe hij het hele proces van behandeling heeft doorgemaakt. Daarbij schuwt hij intieme onderwerpen niet.

“De dokter zei tegen mij: ‘Gaat u maar even zitten…’ Ik voelde mij niet ziek maar het woord kanker gierde door mijn hoofd, wat als…”

Rode draad
Kanker loopt eigenlijk als een rode draad door Dirks leven. Zijn moeder kreeg borstkanker, hij zag zijn vader en zijn zus strijden tegen de ziekte en uiteindelijk de strijd verliezen. In oktober 2020 overleed zijn zwager aan kanker terwijl Dirk zelf herstellende was van een prostaatoperatie.
Opgeven is geen optie: Dirks broer betrok hem jaren geleden bij de beklimming van de Alpe d’Huzes en sindsdien haalt hij geld op voor het KWF, onder andere via zijn eigen website alpedunoord.nl. Zelf heeft hij de berg ook twee keer beklommen. Ook liet hij in 2019 een speciale munt maken: de opbrengst van de verkoop ging grotendeels naar het KWF. Nog steeds probeert hij geld in te zamelen voor het KWF, ditmaal met zijn boek. 

Diagnose
Vanaf de eerste dag van de diagnose besloot Dirk alles op te schrijven wat hij meemaakte en wat hij daarbij voelde. Dat deed hij voor zichzelf, maar ook voor de ander: ‘Zodat u kunt lezen wat prostaatkanker inhoudt. Ik hoop dat dit boek mensen die prostaatkanker hebben helpt en het gevoel geeft dat ze er niet alleen voor staan.’ Hij schaamt zich niet als hij openhartig vertelt over incontinentie en andere intieme lichamelijke kwesties. Sterker nog: op deze manier wil Dirk deze onderwerpen juist bespreekbaar maken: ‘Kijk alleen maar naar alles wat de afgelopen weken in de aanbieding is: van TV’s tot maandverband, maar je ziet niets voor mannen met dit probleem. Daar is niet genoeg aandacht voor.’ 

“De verpleegsters vroegen ons elke keer: ‘Laat u al windjes?’ Windjes, dacht ik: Het was soms een compleet blaasorkest hier op onze kamer, dus dat werkte wel.”

Corona
Corona maakte zijn proces wel lastiger. Hij kon geopereerd worden, maar kreeg geen bezoek en fysiotherapie kon hij in eerste instantie wel vergeten. Maar met de nodige hulp van vrienden en uiteraard zijn vrouw, met wie hij op 24 maart ook nog even in het huwelijksbootje stapte, sloeg hij zich door de moeilijke periode heen. ‘Het was zwaar om daar alleen te liggen in het ziekenhuis’, vertelt Dirk tegen GO, ‘geen bezoek; helemaal niets. En elke keer als er een medewerker de ziekenhuiskamer binnenkwam, moest je het mondkapje weer opzetten.’

Op dit moment gaat het best goed met Dirk en ook nu is hij openhartig: ‘Ik ben al voor bijna voor 90 procent droog en kan bijna alles weer doen. Over het algemeen ben ik super tevreden.’ Meer informatie over het boek ‘Corona, en toen kreeg ik kanker’ vind je op www.alpedunoord.nl en www.sasvangentinfo.nl. Van ieder verkocht boek gaat 10 euro naar het KWF. 

Prostaatkanker is de nummer één kanker onder mannen, en een ware sluipmoordenaar. Jaarlijks krijgen ruim 13.500 prostaatkanker en velen merken er helemaal niets van.

 

Tekst: Tineke Kerste
Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • De Middagbreak. John Lindgreen vrijdag 26 april '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen vrijdag 26 april '24 • 12:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman vrijdag 26 april '24 • 11:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman vrijdag 26 april '24 • 10:00 uur
  • FF wat anders. Franklin Fremouw vrijdag 26 april '24 • 09:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele vrijdag 26 april '24 • 08:00 uur
Bekijk meer