Buurtbemiddeling lost al 25 jaar burenruzies succesvol op: ook in Zeeuws-Vlaanderen

Geplaatst: 7 september 2021 om 11:40

In 25 jaar tijd werd bij naar schatting 180 duizend conflicten bemiddeld via buurtbemiddeling. In 7 van de 10 gevallen is er ook daadwerkelijk een oplossing gevonden voor het probleem. Deze maand staan we stil bij het 25-jarig bestaan van buurtbemiddeling. Ook in Zeeuws-Vlaanderen gaat dit niet ongemerkt voorbij. 
Burenruzies zijn van grote invloed op de leefbaarheid in een wijk. Heb je een conflict met je buren, dan zit je thuis niet lekker meer op de bank. Soms verziekt een burenruzie zelfs je dagelijks leven of beïnvloedt het je werk.

"3.500 getrainde bemiddelaars in heel Nederland zorgen dat buren samen een oplossing vinden voor hun conflict. Deze gratis dienstverlening in gemeenten zorgt er al 25 jaar voor dat buurtbewoners weer on speaking terms komen,” vertelt Anja Rijlaarsdam van buurtbemiddeling. Zij is sinds 2008 actief in de gemeente Terneuzen, sinds 2011 in gemeente Hulst en sinds 2017 in gemeente Sluis. 

Olievlek
In 1996 startten de gemeenten Rotterdam en Zwolle als eerste met buurtbemiddeling om wijkproblemen aan te pakken. Rijlaarsdam: "Op basis van  benchmarkgegevens schatten we dat er in die periode meer dan 180.000 meldingen werden gedaan van burenoverlast. Buurtbemiddeling breidde zich afgelopen jaren als een olievlek uit over Nederland. Intussen bieden meer dan 300 gemeenten hun inwoners buurtbemiddeling aan.”  Daarbij geeft zij meteen een duidelijk advies: "Veel Nederlanders ervaren dagelijks burenoverlast. Het advies is om zodra je je ergert, het gesprek aan te gaan met de buren. Lukt dat niet, schakel dan op tijd hulp in van buurtbemiddeling.”

Leefbaarheid
Buurtbemiddeling vervult ook een belangrijke rol in wijken en buurten. Het heeft een positief effect op de leefbaarheid in een gemeente. Het vergroot het veiligheidsgevoel van inwoners en verbetert de sociale samenhang en gemeenschapszin in buurten. “En ook heel belangrijk,” vult Rijlaarsdam verder aan, “bewoners voelen zich na een bemiddeling zelfredzamer. Ze weten wat ze in een volgende situatie kunnen doen en hebben meer vertrouwen in hun eigen oplossingsvermogen.”

Toename complexe zaken
Bij de meeste burenruzies gaat het om bewoners die om wat voor reden dan ook niet meer met elkaar in gesprek zijn. De laatste jaren komt er meer sociale problematiek in de samenleving voor en dat zien de buurtbemiddelingsorganisaties terug in de aard van de conflicten. Rijlaarsdam legt uit: “Gemiddeld is een vijfde van de zaken tegenwoordig complex te noemen. Dan spelen bijvoorbeeld psychische problemen, een opstapeling van problemen of taalproblemen een rol. Geluidsoverlast is al 25 jaar de meest gemelde klacht, gevolgd door pesten/lastig vallen en ‘buitenproblemen’ zoals overhangende takken, de schutting, stankoverlast van de barbecue of dieren.”
 
Tips over hoe je kunt omgaan met een burenruzie vind je op www.problemenmetjeburen.nl.

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Historische Hitlijsten John Westland vrijdag 19 april '24 • 22:00 uur
  • Piratenuurtje Jan van Rooy vrijdag 19 april '24 • 21:00 uur
  • Piratenuurtje Jan van Rooy vrijdag 19 april '24 • 20:00 uur
  • Goud van Oud Johan de Jong vrijdag 19 april '24 • 19:00 uur
  • Mark met een K vrijdag 19 april '24 • 18:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme vrijdag 19 april '24 • 17:00 uur
Bekijk meer