• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Botresten van wolharige mammoet, wolharige neushoorn en andere dieren bij Portaal van Vlaanderen

Geplaatst: 21 juli 2021 om 08:09

Sinds woensdag kun je bij het Portaal van Vlaanderen iets bijzonders bewonderen: Bij de bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen zijn botresten gevonden van onder andere een wolharige mammoet. Ze zijn toegevoegd aan de vaste expositie in het informatiecentrum. Dinsdagmiddag werd de expositie feestelijk onthuld. 
In de tentoonstelling zijn de botdelen van onder andere een wolharige mammoet, een wolharige neushoorn, een paard en verschillende zeezoogdieren te bekijken. De selectie bestaat uit mooie slagtanden, een atlas (de eerste wervel van een wervelkolom) en een kies van een kleine mammoet. De exhibit geeft meer informatie over de periode waarin de dieren hebben geleefd. Op een scherm kunnen bezoekers puzzelen om de gevonden botten naar de juiste plek in het skelet van een mammoet te slepen. Een meetlat naast de kast laat bezoekers zien hoe groot de beesten waren.

Geluksvogel
Dinsdag was aan burgemeester Erik van Merrienboer de eer om de tentoontstelling officieel te openen en hij vindt zichzelf een bofkont: “Wat ben ik een geluksvogel dat ik als nieuwe burgemeester van de gemeente Terneuzen de bouw van deze enorme nieuwe sluis mag meemaken. Een sluis die gaat zorgen voor een enorme economische impuls voor Terneuzen." Hij is vol lof over het Portaal, de rijke geschiedenis van de regio en noemt de bouw van de Nieuwe Sluis al een attractie op zich: 'Ik raad iedereen een bezoek aan het informatiecentrum Portaal van Vlaanderen aan om de botten te bekijken en alles over de bouw van de Nieuwe Sluis te zien.”

Aangenkaagd
Hester Loeff, conservator van de collectie landzoogdieren van de werkgroep Geologie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, hielp bij de samenstelling van de tentoonstelling. “Het is bijzonder dat er zo’n grote hoeveelheid botten vlak bij elkaar gevonden is. Waarschijnlijk zijn de grondlagen door een rivier uitgesleten, waardoor het oudere materiaal bij elkaar op één plek verzameld is."  Bij de vondst zitten mooie, vrij complete stukken, maar het stuk schouderblad van een mammoet vind zij toch wel zeer bijzonder: "Uit dat bot is zoveel af te lezen van de geschiedenis. Je ziet dat de mammoet niet gezond was, omdat er een grote ontsteking in het bot te zien is. En het bot was vervolgens voeding voor hyena’s, want het is helemaal aangeknaagd.”

    

Het Portaal van Vlaanderen is in juli en augustus dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Een bezoek aan het informatiecentrum is gratis.

Over de gevonden resten
Bij het uitgraven van de sluishoofden in 2020 zijn een grote hoeveelheid botresten rond -18 meter NAP gevonden. Tijdens het uitgraven plaatsten we scheppen zand op een grote zeef om brokstukken uit het zand te filteren. Op die zeef zijn de botresten gevonden. De werkgroep Geologie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en een archeoloog van Erfgoed Zeeland namens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed hebben de vondsten vervolgens bekeken en de herkomst van het materiaal vastsgesteld. Een aantal geselecteerde stukken is daarna door het Centrum voor Isotopen Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht. Uit dit ouderdomsonderzoek is gebleken dat het botmateriaal van de landzoogdieren uit het Pleistoceen, 42.000 jaar en ouder, komt. Het botmateriaal van de zeezoogdieren is tussen de 15 en 2,5 miljoen jaar oud.

      

 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • He goedemorgen woensdag 04 augustus '21 • 07:00 uur
  • Alles Uit, Radio Aan dinsdag 03 augustus '21 • 23:00 uur
  • Onderweg dinsdag 03 augustus '21 • 17:00 uur
  • Onderweg dinsdag 03 augustus '21 • 16:00 uur
  • De Middagbreak dinsdag 03 augustus '21 • 13:00 uur
  • De Middagbreak dinsdag 03 augustus '21 • 12:00 uur
Bekijk meer