• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

Het grootste geschiedenis evenement van Nederland

zaterdag 30 oktober

Vrijdag 1 oktober start de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren allerlei activiteiten rondom het thema ‘Aan het werk’. Rondleidingen, kinderprogramma’s, theatervoorstelling en nog veel meer. Met ruim 450 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Wat is er bij ons in Zeeland te doen?

Prikklokken 
Meld jij je aan met je personeelspas als je arriveert op je werk? Of noteer je jouw uren in een excel-bestand na een dag thuiswerken?  Benieuwd hoe dit in 1850 geregeld was? De tentoonstelling ‘Prikklokken’ geeft een overzicht van de ontwikkeling van de tijdklok. 
Sas van Gent – Industrieel Museum Zeeland – 1 t/m 31 oktober  
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22983/prikklokken

Wat wil je later worden? 
Die vraag werd je nauwelijks gesteld vroeger. Het was vaak al duidelijk: je werd wat je vader ook was, of je moeder. Wil jij zien welke voorwerpen gebruikt werden bij beroepen van vroeger en nu? Zeeuws maritiem muZEEum biedt je daarin een kans. Tijdens deze familie-rondleiding loop je met een gids langs voorwerpen die alles te maken hebben met beroepen uit de maritieme geschiedenis in Zeeland. 
Vlissingen – Zeeuws maritiem muZEEum – iedere zondag in oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/15900/zeeuws-maritiem-muzeeum

Dijken en zinkstukjes 
Leer alles over de impact van de Watersnoodramp en ontdek hoe we onszelf kunnen beschermen tegen het water tijdens workshops dijken bouwen en zinkstukjes maken voor kinderen. 
Ouwerkerk Watersnoodmuseum, 19, 21, 26 en 28 oktober 11.00-12.30 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/watersnoodmuseum   

Piekeniers en musketiers 
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, ruim 400 jaar geleden bouwden piekeniers, hellebaardiers, musketiers, roerschutters forten, schansen en vestingwallen in het Vlaams-Zeeuwse landschap. Maar wie waren de mensen die deze verdedigingswerken bouwden, aanvielen of bemanden? Kom erachter hoe deze soldaten eruitzagen, welke wapens zij hadden en hoe zij ‘aan het werk’ gingen.
Ouwerkerk – Watersnoodmuseum – diverse data in oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/watersnoodmuseum

Natuurkrachten 
Hoe kunnen we natuurkrachten inzetten om werk makkelijker te maken? De tentoonstelling ‘Krachtpatsers’ laat zien wat de ontwikkeling van krachtbronnen en gereedschappen hebben betekend voor de mens, vanaf de steentijd tot nu. Ook zijn er vier lezingen te bezoeken waarin voorwerpen uit de collectie centraal staan.  
Sas van Gent – Industrieel Museum Zeeland – 1 t/m 31 oktober  
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/industrieelmuseumzeeland 

Kerk aan het werk 
Van hospitaal voor gewonde soldaten en opslagplaats tot werkplaats voor bedelaars en noodopvang voor vee. In de Grote Kerk in Veere schuilen eindeloos veel (werk)verhalen. Kom in aanraking met deze geschiedenis via 3D-soundscapes, wervelende projecties en caleidoscopische animaties. Leuk en leerzaam voor jong en oud.  
Veere – Grote Kerk – 1 t/m 31 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/grotekerk

Poolse Bevrijders 
Lang niet alle Polen wilden na Nederland te hebben bevrijd terug naar hun communistische vaderland. Velen vestigden zich in België en Nederland. Hoe vonden zij hun plek in een land in wederopbouw? Hoe en waar vonden ze werk? Machteld Venken, hoogleraar geschiedenis in Luxemburg, interviewde Polen over hun leven na de oorlog.  
Axel en online – Oorlogsmuseum Gdynia – 28 oktober, 19.30-21.00 uur 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/polen

Reuzenarbeid 
Tijdens een boeiende fietstour vertelt Willem van der Ham het verhaal van Nederland in wording. Met de aanleg van nieuwe kanalen, spoorwegen, sluizen en bruggen werd ons land in de tweede helft van de negentiende en begin twintigste eeuw klaargemaakt voor een nieuwe tijd. Al deze werkzaamheden werden vastgelegd op foto's. Deze herontdekte fotografiecollectie van Rijks Openbare Werken vormt het startpunt van van der Hams onderzoek. 
Vlissingen – Zeeuws martitiem muZEEum – 9 oktober, 11.00-12.00 uur 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/reuzenwerk

Hoogaars 
Kom alles te weten over de hoogaars, het typisch Zeeuwse vissersscheepje, tijdens de feestelijke opening van een nieuwe hoogaarsloods in Vlissingen. Zie een scheepstimmerman aan het werk, luister naar lezingen over de geschiedenis van de hoogaars, het onderhoud van dit historische schip en de garnalenvisserij.  
Vlissingen - SBH Loods - 23 oktober 11.00-17.00 uur  
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/hoogaars 

Nieuwschierig geworden of wil je meer informatie? Bekijk dan de de website.
De complete agenda is te bekijken op: 
www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda

Selecteer op Zeeland voor het complete aanbod in deze provincie.
 

 

 

Uitzending gemist
  • Onderweg woensdag 20 oktober '21 • 17:00 uur
  • Onderweg woensdag 20 oktober '21 • 16:00 uur
  • In de middag met Florian woensdag 20 oktober '21 • 15:00 uur
  • In de middag met Florian woensdag 20 oktober '21 • 14:00 uur
  • De Middagbreak woensdag 20 oktober '21 • 13:00 uur
  • De Middagbreak woensdag 20 oktober '21 • 12:00 uur
Bekijk meer