• Luister live naar GO-FM
  • Kijk live naar GO-TV

100ste dag op rij GRIP 4: 'Ongekend!'

Geplaatst: 20 juni 2020 om 07:48

Ongekend: vrijdag zat Nederland voor de 100ste dag achtereen in GRIP 4: 'Eigenlijk is GRIP 4 het hoogste urgentieniveau in een crisissituatie en het komt niet zo heel vaak voor,' aldus Jan Lonink, voorzitter van Veilgheidsregio Zeeland, 'er is nog een hoger niveau, GRIP 5, bij bijvoorbeeld uitzonderlijke incidenten in de omvang van een kernramp.  Het Rijk heeft dan de leiding en dat is nu eigenlijk ook het geval.'
GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Door op te schalen naar niveau 1 tot en met 5 kan de crisiorganisatie worden vormgegeven bij verschillende incidenten. Er liggen al draaiboeken klaar voor verschillende rampenscenario's. De GRIP-indeling is nodig om de gevolgen van een ramp of ernstige gebeurtenis te verkleinen. Hoe beter hulpverleners weten wat ze moeten doen en met elkaar samenwerken, hoe sneller de hulp aan wie dat nodig heeft geregeld is. Het risico dat er iets misgaat wordt natuurlijk niet helemaal weggenomen, maar de gevolgen van het incident kunnen wel worden beperkt. 

Via onderstaande link legt Jan Lonink uit hoe de GRIP-niveaus in elkaar zitten: 

 
GRIP 1: hulpdiensten werken samen
Bij GRIP 1 werken hulpdiensten samen. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij een brand in een flatgebouw. Alleen op de plaats van het incident is hulp nodig. Daarom richten de diensten een crisisteam in op de plaats van het incident.
GRIP 2: extra team in groter rampgebied
Soms blijven de gevolgen van een groot incident niet beperkt tot de plek waar het is gebeurd, bijvoorbeeld bij een aardbeving of een giftige rookwolk. Naast de bestrijding van de bron, is er zorg voor de effecten van het incident voor de omgeving. Er wordt dan opgeschaald naar GRIP 2. Er komt dan een extra crisisteam bij elkaar op een centraal gelegen plek.
GRIP 3: burgemeester krijgt de leiding
Bij GRIP 3 heeft een incident of ernstige gebeurtenis grote gevolgen voor de bevolking, waarbij bestuurlijke afstemming nodig is. Denk aan een grote brand bij een chemisch bedrijf waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen. Of een grote, langdurige stroomstoring met alle gevolgen van dien. De burgemeester krijgt dan de leiding. Hij of zij neemt belangrijke beslissingen die nodig zijn om de gevolgen te beperken en is er verantwoordelijk voor om de inwoners van informatie te voorzien. Een gemeentelijk beleidsteam, met onder andere vertegenwoordigers van de hulpdiensten, helpt de burgemeester daarbij.
GRIP 4: ramp betreft meer gemeenten
Bij sommige rampen is meer dan één gemeente betrokken. Bijvoorbeeld bij een aardbeving die slachtoffers maakt in een groot gebied. De voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland, Jan Lonink, heeft dan de leiding. Een regionaal beleidsteam staat hem bij. Deze situatie noemen we GRIP 4.
GRIP 5: ramp betreft meer veiligheidsregio's
Bij GRIP 5 zijn niet alleen meer gemeenten betrokken, maar ook meerdere veiligheidsregio's. De voorzitters overleggen dan samen. Waarbij een veiligheidsregio de coördinatie op zich neemt. Bijvoorbeeld omdat de ramp in die regio is begonnen.
Bron: Veiligheidsregio Groningen

 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Onderweg maandag 13 juli '20 • 16:00 uur
  • Steven om twee... maandag 13 juli '20 • 14:00 uur
  • De Middagbreak maandag 13 juli '20 • 13:00 uur
  • De Middagbreak maandag 13 juli '20 • 12:00 uur
  • Hé goedemorgen maandag 13 juli '20 • 09:00 uur
  • Hé goedemorgen maandag 13 juli '20 • 08:00 uur
Bekijk meer